Истражувач од Универзитетот во Хамбург, го лоцира потеклото на вирусот корона во Кина. Во една студија, нанонаучникот Роланд Визендангер доаѓа до заклучок дека и бројот и квалитетот на доказите за лабораториска несреќа во вирусолошкиот институт во градот Вухан зборуваат како причина за сегашната пандемија.

 

• За разлика од претходните епидемии поврзани со коронавирусите, како што се САРС и МЕРС, ниту еден среден домаќин не можеше да се идентификува повеќе од една година по избувнувањето. Теоријата на зооноза како можно објаснување за пандемијата нема здрава научна основа.

• САРС-KoV-2 вирусите можат изненадувачки добро да се спојат со рецепторите на човечки клетки и да навлезат во човечките клетки. Двете својства заедно беа претходно непознати во коронавирусите и укажуваат на не-природно потекло на САРС-КоВ-2 патогенот.

• Бројни специјализирани публикации покажуваат дека истражувачка група во вирусолошкиот институт во градот Вухан спроведувала генетски манипулации со коронавируси многу години – со цел да ги направи заразни, опасни и погубни за луѓето.

• Лилјаците не беа понудени на пазарот за риби во центарот на градот Вухан. Виролошкиот институт таму има една од најголемите збирки на патогени лилјаци во светот, кои потекнуваат од пештерите оддалечени 2000 км во јужните кинески провинции. Крајно е малку веројатно дека лилјаците природно би го поминале ова растојание на патот кон Вухан и потоа би започнале со глобална пандемија во непосредна близина на овој вирусолошки институт.

„Само врз основа на ова знаење може да се преземат соодветни мерки на претпазливост за да се одржи веројатноста за појава на слични пандемии во иднина што е можно помала“, предупредува Визендангер, авторот на студијата. Со публикацијата тој сака да поттикне широка дискусија.

Тешко е можен чекор напред врз основа на оваа работа: Истражувачот главно користел постоечки извори за својата работа, но самиот не извршил никакво научно истражување на локацијата. Според сопствените информации на компанијата, наодите се базираат на „интердисциплинарна и специфична предметна научна литература со и без научно оценување, писма, дописи и коментари, објавени во научна литература, извештаи за медиуми и лична комуникација со меѓународни колеги“.

Можеби не е случајно што најголемата банка за вируси во светот е оддалечена само неколку километри од локацијата на епидемијата во Вухан. Или дека имало хартија од оваа лабораторија уште во 2015 година за тоа како може да се одгледуваат вируси од корона во лилјаци. Сепак, треба да се напомене дека вирусот сè уште не е ниту во изолирана, прочистена форма, ниту може да биде научно докажан.

Ова одговара: Додека Светската здравствена организација (СЗО) сè уште не е јасно од каде потекнува вирусот, Кина продолжува да тврди дека можел да се шири преку замрзната храна.

Сподели ако ти се допаѓа:

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

АГЕНДА 2030

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

Канал на Телеграм

Следете не на Телеграм и добивајте ги актуелните објави на нашиот канал! Кликнете овде!

Андроид апликација

Симнете ја нашата Андроид апликација, не и се потребни додатни овластувања за да работи!
При инсталацијата штиклирајте „Непознати извори“ - Unknown sources.
За симнување кликнете некаде на текстот!

122-e1607381836877(1)

Стапи во контакт со нас