Симнете ја нашата Андроид апликација

300 италијански здравствени работници ги предизвикуваат обврските за вакцините

300 италијански здравствени работници ги предизвикуваат обврските за вакцините

Триста здравствени работници во Италија поднесоа правен предизвик против барањето да се вакцинираат против коронавирусот, според медиумите во саботата.

Случајот, донесен од професионалци низ цела северна Италија, ќе се разгледува на 14 јули.

„Ова не е битка против вакцините, туку демократска битка“, беше цитиран уставниот адвокат Даниеле Гранара, кој помогна во градењето на случајот, во весникот „Џорнале ди Бреша“.

„Ние ги принудуваме луѓето да ризикуваат под закана дека повеќе нема да смеат да ја вршат својата професија“, додаде тој.

Гранара брани и десетици старатели кои биле суспендирани од работа затоа што одбиле да бидат вакцинирани.

Италија во април донесе закон со кој се обврзува секој што работи на јавни или приватни социјални здравствени позиции, вклучително и во аптеките и канцелариите на лекарите, да се вакцинира против Ковид-19 или да биде суспендиран без плата, освен ако нивниот работодавец не може да ги пренасочи на помалку чувствителна позиција.

По старите лица и ранливите, негувателките, вклучително и наставниците, први се вакцинираа во Италија.

 

Читај повеќе

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА