Симнете ја нашата Андроид апликација

Јулијан Асанж - Британскиот суд го отфрли барањето за екстрадиција на САД

Јулијан Асанж - Британскиот суд го отфрли барањето за екстрадиција на САД

Во понеделникот, одговорниот суд во Лондон во прв степен одлучи да не го екстрадира основачот на Викиликс, Јулијан Асанж во САД. На Австралиецот му се заканува казна затвор од 175 години за предавство на тајни.

Судијата го оправда одбивањето на американското барање за екстрадиција со статусот на менталното здравје на Асанж. Поради загриженост дека тој ќе изврши самоубиство во самица.

Одлуката, која со голема радост ја примија приврзаниците на Асанж, може да се обжали. После натамошна инстанца, постапката може да оди до Врховниот британски суд и конечно да се справи со Европскиот суд за човекови права во Стразбур.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА