Скандал во болница во Босна и Херцеговина: Пациентите со КОВИД-19  инхалирале индустриски гас

Скандал во болница во Босна и Херцеговина: Пациентите со КОВИД-19 инхалирале индустриски гас

од Маринко Угур, Бања Лука

Алармантните вести стигнаа до јавноста кон крајот на минатиот месец. Градоначалникот на Бања Лука, Драшко Станивуковиќ, објави дека пациентите во одделот за КОВИД-19 на Универзитетската болница на Република Српска се лекуваат со технички кислород, наместо чист кислород. Поради степенот на контаминација, ова претставува опасност за луѓето.

Се бараа одговори на прашањата кој е виновен за скандалот и од какви здравствени последици треба да се плашат пациентите со КОВИД-19.

Станивуковиќ ги повика сите вклучени да преземат одговорност. На пример, тој побара оставка од директорот на болницата, Владо Шајиќ, министерот за здравство на Владата на Република Српска, Ален Шераниќ и директорот на компанијата ТГТ, која го снабдува контроверзниот кислород, Станислав Шажо.

Станивуковиќ, исто така, побара кривична истрага против инволвираните. Градоначалникот инсистираше на истраги насочени кон расветлување на штетноста на индустрискиот кислород за здравјето на пациентите со КОВИД-19. Тоа беше скандал без преседан, рече Станивуковиќ.

"Денес бев информиран дека јавното обвинителство бара пристап до одредени досиеја и дека органите за лекови побарале да бидат презентирани досиејата. Тоа ме прави донекаде оптимист и ми дава надеж дека јавното обвинителство е подготвено да дејствува, мора да биде поефикасно бидејќи тоа отиде предалеку “.

Видео и повеќе на германски јазик во изворот: Русија Денес за Германија

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА