Симнете ја нашата Андроид апликација

Недостасуваат податоци за безбедноста на вакцините - Експертска расправа во Сенатот на САД

Недостасуваат податоци за безбедноста на вакцините - Експертска расправа во Сенатот на САД

Науката во служба на луѓето е можна само доколку има отворен дискурс и размена на податоци и знаења

Со пандемијата на корона, дискурсот и објавувањето на податоци сериозно настрадаа. Сепак, тоа започна порано со зголеменото влијание на индустријата - тутун, шеќер, храна, фармацевтска, хемиска индустрија и други - како и финансирање од трета страна за универзитетски истражувања, особено во медицината, хемијата и фармацијата.

На тркалезната маса чиј домаќин беше сенаторот Рон Џонсон во американскиот Капитол, група високоценети експерти (и жртви на вакцините) изразија загриженост за недостатокот на податоци на кои ќе се засноваат политичките одлуки. Главниот фокус беше на безбедноста на вакцините и недостатокот на податоците.

„Податоците со кои располагаме доаѓаат од високо курирани, соопштенија за печатот, контролирани од индустријата и публикации од списанија“, рече д-р. Роберт Каплан од Медицинскиот истражувачки центар Стенфорд за клиничка извонредност.

„Ние донесуваме важни одлуки врз основа на ограничени, внимателно избрани докази. Компромитиран научен процес ќе доведе до лоши одлуки и може да создаде лош преседан “, продолжи Каплан.

Во септември 2020 година, извршните директори на девет фармацевтски компании издадоа заедничка изјава во која се обврзаа да „развијат и тестираат потенцијални вакцини против КОВИД-19 според високи етички стандарди и здрави научни принципи“.

Сепак, тие не содржеа никаква заложба или сугестија дека податоците на кои се заснова нивната апликација ќе бидат споделени со други истражувачки групи.

 

Податоците се чуваат во тајност

Повторените барања од независни истражувачи за пристап до податоците за вакцината против КOVID-19 беа неуспешни.

„Податоците се основа на науката. Ако не можете да ги видите податоците, тоа не е наука, тоа е бизнис“, вели проф. Дејвид Хили од Универзитетот МекМастер во Канада.

Др. Хели со години лекува пациенти кои доживеале несакани реакции од лекот и е еден од ретките луѓе кои имаат пристап до внатрешните документи на производителот на лекот и податоците од студиите цитирани во големите правни спорови.

„Фајзер не нуди научни информации, туку промотивен материјал. Не се работи за вашата безбедност, туку за продажба на третмани и заработка“, рече проф. Хели.

Др. Питер Доши, професор по истражување за фармацевтски услуги на Универзитетот во Мериленд, се бори против недостатокот на транспарентност на податоците повеќе од десет години.

„Ако сакате да ги анализирате податоците од студијата на Фајзер, треба да почекате до мај 2025 година пред да можете да ги побарате од компанијата“, вели проф. Петер Доши.

„Ние не следиме процес кој се заснова на научни податоци. Следиме процес во кој податоците се третираат како тајни и според мене има нешто многу ненаучно во тоа“, вели Доши.

Во 2015 година, Институтот за медицина објави консензус студија која повикува на промена на културата каде што споделувањето податоци станува норма наместо исклучок, но сè уште не е доволно променето.

„Поентата до која навлегувам е многу едноставна“, вели проф. Доши. „Податоците за вакцините против Ковид сè уште не се достапни и нема да бидат достапни ниту во следните неколку години. Сепак, ние не само што „бараме“, туку „обврзуваме“ милиони луѓе да ги земаат овие вакцини“.

Нам ни е кажано да ја „следиме науката“…. , но тоа го правиме без да имаме никакви податоци. Здравото ниво на транспарентност е единственото средство.

Овој недостаток на податоци е особено очигледен во Австрија. И она малку што го има се чува во тајност. Тирол до 22 септември ќе поднесе извештај за пополнетоста на одделенијата за нормална и интензивна нега.

Кога фактите почнаа сè повеќе да се спротивставуваат на политичките тврдења, објавувањето беше прекинато. Извештаите на АГЕС (Австриска агенција за здравје и безбедност на храна) се рудиментирани и делумно погрешни. Горна Австрија воопшто не признава и ако има протекување, веднаш доаѓа жалбата дека графиката е заштитена со авторски права.

Притоа: Податоците се собираат и графиката ја изработуваат луѓе кои живеат од нашите даночни пари и нашите придонеси за социјално осигурување. Но, податоците се третираат како државна тајна. Дали тогаш повторно ќе треба Економското и корупциско обвинителство да го донесе во јавноста?

Во секој случај, би биле потребни големи напори за да се подигне квалитетот на податоците во австрискиот здравствен систем барем на ниво на земјите од третиот свет и земјите во развој. Но, очигледно министрите за здравство направија сè, уште од времето на Ренди-Вагнер за да ја влошат ситуацијата.

Еве снимка од тркалезната маса на американскиот сенатор Рон Џонсон во Капитолот (почнува околу 30-тата минута):

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА