Симнете ја нашата Андроид апликација

Задолжителната вакцинација и Големото ресетирање

Задолжителната вакцинација и Големото ресетирање

Од Филип Багус: Тој е професор на Универзитетот Реј Хуан Карлос. Тој е соработник на Институтот „Мисес“, соработник на ИРЕФ и автор на бројни книги, како „Во одбрана на дефлацијата“ и „Трагедија на еврото“, и коавтор на „Слепи грабежи!“, Мали држави. Големи можности ..: Малите држави се само подобри! и длабоко замрзнување: Економскиот колапс на Исланд.

mises.org: Притисокот врз невакцинираните расте. Додека во некои земји вакцинираните луѓе добиваат дел од слободите од кои беа лишени без вакцинацијата, невакцинираните не се снаоѓаат толку добро. Станувате цел на дискриминација. Пристапот до јавните простори и патувањето им е отежнат. Во некои земји постои дури и задолжителна вакцинација за одредени професии.

Но, зошто кампањата за вакцинација е толку важна за владите што тие го зголемуваат притисокот толку многу? И кој е заинтересиран за глобалната кампања за вакцинација?

За да се одговори на овие прашања, неопходно е да се анализира преовладувачката приказна за вакцинацијата и да се запраша кој ќе има корист од тоа. Сојузот на интереси меѓу државата, медиумите, фармацевтската индустрија и наднационалните институции мора да се спомнат.

Да почнеме со фармацевтската индустрија. Таа има очигледен економски интерес во кампањата за вакцинација. Таа остварува огромен профит со распространетата вакцинација.

А што е со државата? Во кризата на „Ковид -19“, политичарите систематски го поттикнаа стравот и хистеријата. Тоа не беше случајно и не изненадува, бидејќи државата го засноваа своето право на постоење врз основа на аргументот дека го штити населението од внатрешни и надворешни опасности.

Државата е изградена врз страв. Наративот е дека без помош на државата, граѓанинот би бил беспомошен од глад, сиромаштија, несреќи, војна, тероризам, болести, природни катастрофи и пандемии.

Затоа е во интерес на државата да разбуди страв од можни опасности, кои потоа се прави дека ќе ги отстрани и со тоа да ја прошири својата моќ. Релативно неодамнешен пример е ограничувањето на граѓанските слободи во САД како одговор на терористичката закана по нападите на 11 септември и Втората војна во Ирак.

Слично на тоа, во интерес на владите беше намерно да се разбуди страв и да се прикаже „Ковид-19“ како уникатен вирус убиец, со цел државната моќ на сметка на основните права на граѓаните до непознат степен да се прошират..

Кога започна кризата со корона и не се знаеше многу за потенцијалната опасност од вирусот, политичарите се соочија со асиметричен принос. Кога политичарите ја потценуваат опасноста и не реагираат, тие се сметаат за одговорни за потценување на опасноста.

Тие ги губат изборите и моќта. Особено кога тие можат да се сметаат за одговорни за смртни случаи. Освен фотографии од масовни погреби, последиците од потценување на опасноста и неактивноста се политички фатални. Од друга страна, преценувањето на ризикот и одлучното дејствување е многу поатрактивно политички.

Ако навистина станува збор за закана без преседан, политичарите се поздравени за нивните тешки мерки како затворањата. И политичарите секогаш можат да тврдат дека без нивната одлучна акција, катастрофата навистина би се случила.

Ако, на крајот, мерките се покажат како претерани, бидејќи опасноста сепак не беше толку голема, можните негативни последици од мерките не се директно поврзани со политичарите како фотографиите од масовните погреби, бидејќи овие последици се повеќе индиректно и долгорочно.

Во индиректните и долгорочните здравствени трошоци за затворањата се вклучуваат самоубиства, депресија, алкохолизам, болести поврзани со стрес, смртни случаи од откажани операции и прегледи и генерално понизок животен стандард.

Меѓутоа, овие трошоци не се директно поврзани со драстичните интервенции и се на сметка на политичарите. Многу од овие последици нема да се материјализираат дури по следните избори или дури подоцна и не се видливи.

На пример, не можеме да утврдиме до кој степен повисок животен стандард би го зголемил животниот век. И ако за шест години некој умре од алкохолизам или депресија што се појави во текот на затворањата, повеќето луѓе веројатно нема да ги обвинат политичарите за затворањето, и ако го сторат тоа, тие политичари можеби веќе немаат функција. Значи, во интерес на политичарите е да се прецени и претера со заканата.

За да се оправдаат и одбранат грубите мерки како затворањата што се толку привлечни за политичарите, потребно е да се разбуди страв. Кога политичарите предизвикаа страв и хистерија за време на „Ковид -19“ кризата и спроведоа екстремно ограничувачки мерки, како што се затворањата, штетата на економијата и социјалната структура беше огромна.

Но, едно општество не може да се затвори засекогаш, бидејќи трошоците постојано растат. Во одреден момент, тие мора да го напуштат затворањето и да се врати се во одредена нормалност. Но, како може да разбудите страв од закана од вирус убиец и да се вратите во нормала во исто време?

Излезот е вакцинација. Со кампањата за вакцинација, државата може да се постави како спасител од големата опасност. Државата ја организира вакцинацијата за своите граѓани и им ги дава вакцинациите на граѓаните „бесплатно“. Без оваа „вакцинација“ и со трајно затворање, негативните економски и социјални последици од ограничувањето на граѓанските права ќе бидат толку големи што незадоволството кај населението ќе продолжи да расте и немирите на крајот ќе се заканат.

Затоа, затворањата мора да завршат порано или подоцна. Меѓутоа, ако државните власти се оддалечат од затворањата и ограничувањата без дополнително објаснување, сугерирајќи дека опасноста сепак не е толку голема и дека ограничувањата се претерани и грешни, тие ќе изгубат многу популарна поддршка и доверба од државна перспектива, затоа е потребно добро и спасувачко „сценарио за излез“ од најстрогите ограничувања, а кампањата за вакцинација го нуди тоа.

Со вакцинацијата спонзорирана од државата, државата може да продолжи да се држи до наративот за големата закана и сепак да излезе од затворањето. Во исто време, таа може да се преправа дека е спасител кој преку вакцинацијата овозможува малку повеќе нормалност.

За ова е неопходно што поголем дел од населението исто така да се вакцинира, бидејќи ако само мал дел од населението се вакцинира, кампањата за вакцинација не може да се продаде како неопходен чекор кон отворање. Значи, во интерес на државата е да се вакцинираат голем дел од населението.

Ако оваа стратегија функционира, државата ќе има направено преседан, ќе ја зголеми својата моќ и ќе ги направи граѓаните повеќе зависни. Граѓаните ќе веруваат дека државата ги спасила од смртоносната вонредна состојба и дека ќе им треба нејзината помош во иднина.

За возврат, тие ќе бидат подготвени трајно да се откажат од некои од своите слободи. Објавата дека е потребна годишна зајакнувачка вакцинација организирана од владата ќе ја зголеми зависноста на граѓаните.

Масовните медиуми се приклучија и активно го поддржуваат наративот за вакцинација. Државата и масовните медиуми се тесно поврзани. Рамката од водечките медиуми и насоченото обраќање на населението имаат долга традиција.

Уште во 1928 година, Едвард Бернејс се залагаше за интелигентна манипулација со масите во неговата класична пропаганда. Во современите држави, масовните медиуми помагаат да се добие популарна поддршка за политиките, како во случајот со „Ковид-19“.

Постојат неколку причини зошто масовните медиуми ја поддржуваат државата. Некои медиуми се директно во сопственост на државата, додека други се во голема мера регулирани или бараат државни лиценци.

Покрај тоа, медиумските куќи се екипирани со дипломирани студенти од државни образовни институции. Покрај тоа, добрата врска со владата нуди предности и привилегиран пристап до информации, особено во време на криза. Подготвеноста да се шири наративот за стравот на државата, исто така, произлегува од фактот дека негативните вести и претерувањето на опасноста привлекуваат внимание.

Во кризата со Корона, едностраната медиумска покриеност што се прошири преку социјалните медиуми и ги замолкна критичките гласови придонесе за страв и паника и предизвика голем психолошки стрес кај населението.

Но, не само што негативните вести се привлечни за медиумите, наративот за државата што го спасува населението од голема криза, исто така, може добро да се продаде. Така, наративот за вакцинацијата е игра во рацете на главните медиуми.

Покрај националните држави, медиумите и фармацевтските компании, наднационалните организации, исто така, имаат интерес светската популација да се вакцинира. Наднационалните организации активно водат агенда во која глобалните кампањи за вакцинација играат важна улога. Овие организации ги вклучуваат Светски економски форум (СЕФ), Обединетите нации (ОН), ЕУ, Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светската здравствена организација (СЗО), кои се тесно поврзани.

Некои од овие организации се насочени кон големото ресетирање или големата трансформација. Во областите на пандемија и заштита на климата, пол, миграција и финансискиот систем, овие организации сакаат да најдат координирани одговори во корист на сите луѓе во светот.

Тие ја нагласуваат заедничката одговорност и глобалната солидарност. Централната контрола на вакцинациите, климатските промени, финансиските и миграциските текови го носи потписот на нов светски поредок. Темата на Годишната конференција на СЕФ 2019 беше „Глобализација 4.0: Дизајнирање нова глобална архитектура во ерата на четвртата индустриска револуција“.

Друг пример за наднационално планирање е „Глобалниот договор за миграција“ на ОН. На национално ниво, овие радикални идеи се поддржани, како што покажува позитивниот документ „Светот во транзиција - социјален договор за голема трансформација“ на Германскиот советодавен совет за глобални промени.

Рејмонд Унгер (2021, стр. 84-89) го гледа овој стремеж за наднационално планирање како дел од културната војна за која размислуваат Антонио Грамши и Херберт Маркузе. Глобалното мислење и управувањето со гневот е комбинирано со сцени на страв и ужас, особено во областите на климатските промени и короната, со цел да се воспостави нов социјалистички светски поредок.

Навистина, СЗО, ММФ и ОН ги водат поранешни комунисти. СЕФ е финансиран од глобални компании, вклучително и фармацевтска индустрија и големи технолошки групи. Од своја страна, СЕФ обезбедува значителни средства за агендата на ОН за 2030 година.

СЗО исто така е силно финансирано од фармацевтските компании и Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, која води глобални кампањи за вакцинација. За време на кризата на „Ковид-19“, фармацевтската индустрија, исто така, го изврши своето влијание врз СЗО. И ММФ ги поддржа националните држави само ако ги почитуваат препораките на СЗО.

Овие испреплетени наднационални организации ја гледаат кризата на „Ковид -19“ како можност да ги потврдат своите интереси. Политичкиот документ на ОН Заедничка одговорност, глобална солидарност: Одговарање на социо-економските влијанија на КОВИД-19, гледа на Ковид-19 како пресвртница за современото општество.

Сакаат да ја искористат можноста и да дејствуваат на глобално координиран начин. Големите технолошки групи ги поддржуваат овие агенди. Тие исто така се членови на СЕФ и цензурираат несакани информации за Ковид-19 на нивните платформи (Твитер, Јутјуб и Фејсбук), исто како и главните медиуми. Видеата критични за вакцинација се бришат особено брзо на Јутјуб.

Насловот на главниот говор на директорката на ММФ, Кристалина Георгиева, „Од големо затворање до голема трансформација“, исто така, ја нагласува идејата дека наднационалните организации сакаат да ја користат кризата со корона за нивната агенда.

Клаус Шваб, основач на СЕФ, тврди дека кризата КОВИД-19 претставува „ретка можност“ да „создадеме нови темели за нашите економски и социјални системи“. Во КОВИД-19: Големото ресетирање, за коавтор со Тиери Малерет, Шваб зборува за клучен момент и тврди дека ќе се појави нов свет. Според Шваб, време е за фундаментална реформа на капитализмот.

Глобално координираната програма за вакцинација може да се протолкува како компонента на наднационална стратегија за големото ресетирање. Се формираат глобални структури за вакцинација што можат да се користат за последователни глобални кампањи за вакцинација.

Од гледна точка на поборниците за големото ресетирање, глобално координираната вакцинација против Ковид-19 ја нагласува потребата за глобални структури и организации кои потоа можат да се користат за други глобални цели, како што се ефикасна борба против „климатските промени“ и промоција на големото ресетирање.

Накратко, владата, медиумите, фармацевтската индустрија и наднационалните организации се тесно испреплетени и имаат заеднички интерес за наративот за вакцинација. Од оваа перспектива, зголемениот притисок врз оние кои се противат на вакцинацијата не е изненадувачки.

Превод: Футв Медиа

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА