Симнете ја нашата Андроид апликација

Јавното мислење како објективна моќ

Јавното мислење како објективна моќ

Постојано сме опкружени со јавното мислење. Влијае врз нас постојано, без разлика дали сакаме и дали го забележуваме или не.

Повеќето од нив не го забележуваат тоа, нивната свест е природно исполнета со приливот на слики, мисли и чувства, за кои наивно веруваат дека се вистинити, и на крајот ги усвојуваат како свои убедувања.

Само малкумина се свесни за огромните ефекти на јавното мислење врз нивната душа и преку тоа гледаат како моќен механизам за масовна контрола, манипулација со свеста и надмоќ на луѓето кои се борат за слобода.

Но, дури и да го знаете тоа, тешко е да избегате од многуте несвесни влијанија.

Јавното мислење ги опишува преовладувачките пресуди во општеството за прашања што се од општ јавен интерес или се направени заради тоа.

Ова се пресуди за политички и економски прашања, како и за научни, религиозни или уметнички, т.е. културни теми.

Јавното мислење е направено во најширока смисла од пронаоѓањето на печатарската машина,  да се каже уште од околу 16 век, преку сè повеќе печатени производи; и денес преку огромна дневна поплава од весници, и пред се преку Радио, Телевизија и Интернет.

Затоа се зборува за објавено мислење. Мислењето на неколкумина е направено во мислење на многумина.

Јавното мислење се шири како објективна моќ меѓу луѓето и врши несвесен или полусвесен притисок врз нив да бидат преземени.

Кон тоа незабележано преовладува огромно верување во авторитет, какво што не постоело во многу малтретираниот, мрачен среден век.

Во тоа време, одредени личности вршеа авторитет во оваа или таа област, на кои им се покоруваа и следеа.

Но, денешното јавно мислење е во голема мера безлична, анонимна власт составена од политички и религиозен авторитет и беспомошно верување во науката.

Такво слепо верување во авторитетот не можеше да се најде во минатото.

Особено, притисокот на јавното мислење е да се стигматизираат оние кои не се согласуваат како екстремисти.

И, луѓето не сакаат да бидат социјално изолирани. Ако сопственото мислење е во спротивност со мислењето кое се смета за преовладувачко, има инхибиции да се искаже, и колку да  е посилна, поизразена опозицијата.

Се создава притисок за усогласување, притисок за прилагодување, пред кој повеќето од луѓето се потчинуваат и претпочитуваат да ги прифатат дадените „политички коректни“ пресуди или барем да молчат.

Притисокот произлегува помалку од фактот дека спротивното мислење се сугерира како погрешно, но пред се како морално осудувано.

Колку брзо луѓето молчат и се покоруваат кога, на пример, некој им се спротивставува: Науката го докажа ова или она.

Науката како дифузен, неразбирлив авторитет на некои академски посветени знаења на папите, кон кои обичниот човек се чувствува мал и не сака да се срами, е составен дел од јавното мислење.

Во претходните векови, наједноставните луѓе се обидоа на свој начин да знаат нешто за здравјето и болестите, на пример, и да ги организираат своите животи соодветно.

Денес сето ова го оставаме на „авторитетите“ на лекарите и научниците, кои го изгубија здравиот разум.

 

 

Групна свест

Јавното мислење создава групна свест која се храни централно со содржина што ја даваат неколкумина и ја исполнува и обликува свеста на сите.

Групната свест ја гасне индивидуалната свест на луѓето, која се состои од самоизбрани содржини, особено од резултатите на сопственото знаење и убедувања.

Но, само во она што продира самата личност,  ја расплетува својата целосна, светла свест. Во групната свест, од друга страна, во која индивидуата само плива, свеста на индивидуата е пригушена како сон.

Затоа што  сè додека тој не продира во содржината што доаѓа однадвор со сопственото размислување со тоа ја издигнува индивидуалната свест.

Но, токму тоа не го сакаат владетелите и директорите на јавното мислење.

Индивидуалното размислување треба да се исклучи и содржината едноставно да се преземе за луѓето да не гледаат низ лагите, изобличувањата и измамите и основните намери и цели.

Оттука, дискредитирањето и прогонството на оние кои го ставаат своето размислување во движење и постигнуваат различни резултати е во тек.

Поради оваа причина, обично е само малцинството кое ја има силата на егото да не бега од напорите на сопственото размислување и кои, за волја на вистината, имаат храброст да прифатат социјални непогодности.

Но, сега сè уште треба да се разгледа што има особено длабоко влијание врз луѓето во рамките на мислите и чувствата на јавното мислење: систематската, постојано повторувана лага.

Како што сега доживуваме во планот за короната, ова достигна ниво како средство за формирање на јавно мислење што, според мое мислење, никогаш не било случај во историјата на човештвото.

Лагата, која доаѓа од властите и се смета дека е вистинита преку постојано повторување, ја намалува свеста на особено длабок начин, бидејќи не става во постојана темна илузија надвор од реалноста.

Современата психологија зборува овде, привлекува внимание на еден вид хипноза. Добро тестирани експерименти покажаа како свеста на луѓето може да се направи без заштита од лаги и измами со застрашувачки едноставни средства.

„На почетокот на ваквиот експеримент, експериментаторот им презентира на учесниците тврдење што е невистинито - и им објаснува зошто не е во ред.

Но, тогаш ова невистинито тврдење постојано се повторува позитивно во понатамошниот тек. И излегува: колку почесто се повторува невистината, толку повеќе се стекнува со кредибилитет кај учесниците.

А што е уште поневеројатно е тоа што функционира дури и пред испитаниците да бидат информирани за трикот. “

Ова не само што создава верување во лага. Лагите во јавноста кои постојано се повторуваат на начин на молитвено тркало од официјална страна, се разбира, ја засилуваат амортизацијата на индивидуалната свест на колективна свест која наликува на сон, на посебен начин.

Како со некаков волшебен ефект, човекот е зафатен од лаги и ограбен од критичко размислување.

Како на луѓето во оваа состојба на умот својата интелигенција да им е извадена низ носот.

„Глупавоста е поопасен непријател на доброто отколку злобата.

Некој може да протестира против злото, може да биде изложен, може да се спречи со сила доколку е потребно, злото секогаш носи микроб на саморазградување. ...

Ние сме без одбрана од глупавоста. Ниту протести ниту насилство не можат да сторат ништо тука; Причините не се допирливи; Фактите што противречат на сопствената предрасуда едноставно не треба да се веруваат - во вакви случаи глупавиот станува критичен - и кога тие се неизбежни, тие можат едноставно да се тргнат настрана како незначителни индивидуални случаи.

За разлика од злобниот, глупавиот е целосно задоволен од себе; да, тој дури станува опасен кога лесно се иритира и продолжува со напади.

Затоа, треба да се има поголема претпазливост кон глупавиот отколку кон злото. Никогаш повеќе нема да се обидеме да ги убедиме глупавите со причини; тоа е бесмислено и опасно.

Една од карактеристиките на сонот е тоа што ние самите не можеме да влијаеме на сликите што течат и дека тие не ја отсликуваат реалноста.

Тие се невистинити во многу аспекти, но сметаме дека се вистинити во состојбата во сонот, затоа што тука немаме можност да правиме разлика помеѓу вистината и невистината.

Ако обичната свест на луѓето е намалена во пасивна свест на заедницата, во која тие се водат одозгора, тие се трајно изложени на авторитативни раскажани слики врз кои тие самите не можат да извршат никакво влијание и во кои не можат да прават разлика помеѓу вистината и лагата.

Лагата и измамата водат надвор од реалноста. Тие се нереални илузии кои не содржат моќ за зајакнување на свеста на вистината и затоа ја ослабуваат и пригушуваат.

Да се ​​каже невистината под авторитет е средство за пригушување на свеста уште подолу во свест слична на сон отколку што веќе се случува преку јавното мислење и во која човекот има уште помалку сила да ја види невистината.

 

 

Објективна моќ

Ова јавно мислење, систематски испреплетено со гигантски лаги, има толку огромен, ефект врз свеста на луѓето, што не може да се објасни само со човечка мисла.

Овие лаги, кои конструираат сосема поинаков, измислен контекст на реалноста, целосно го уништуваат човечкото чувство за ориентација во областа на реалноста, кое не може да функционира без разлика на вистината и невистината.

Тие ги фрлаат луѓето во бездна. Тие директно го напаѓаат духовното суштество на човечкото его, кое го исклучуваат со тоа што му го одземаат светот и самосвеста, вистинскиот медиум на неговото постоење.

Тука пречувствителната и натчовечката моќ на злото, на самиот Господар на лагите, чии мисли и волја работат преку попустливите луѓе.  На овој начин, јавното мислење станува објективна моќ над луѓето.

 

 

Оклоп

Но, сè зависи од тоа. Не можеме да го спречиме или подобриме надворешното работење на јавното мислење.

Но, можеме да се подобруваме и зајакнуваме сè повеќе во себе со тоа што ќе ги разгледаме работите.

Целото амортизирање на свеста им дава на суштествата на злото посебна можност да имаат инспиративно влијание врз нас незабележано.

Затоа е толку важно да не следите убави општи фрази и фрази како што се демократија, антиваксери, негирачи на Корона, теоретичари на заговор, солидарност итн.,

Но секогаш обидувајте се да размислите за себе што е можно попрецизно за тоа што тие всушност значат.

Бидејќи во моментот кога користите употребливи зборови што не потекнуваат од вашите сопствени мисли, но се земени од вашата јазична навика, вие станувате непромислени, дури и само за краток момент, а со тоа веќе не сте целосно свесни.

Но, кога нашите сопствени мисли се отсутни, зборовите на другите продираат во нас и владеат со нас.

Значи, станува збор секогаш за издигнување од групната свест во која сме пренесени од јавното мислење во сопствената индивидуална свест.

Ова е најдобрата заштита од манипулација и надворешно определување и единствениот начин на слобода и самоопределување.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА