Што ако здравствениот пасош не беше последица, туку цел?

Што ако здравствениот пасош не беше последица, туку цел?

од Џорџо Агамбен

Го повторуваме она што го кажа филозофот Џорџо Агамбен пред италијанските сенатори за време на дебатите за здравствениот пасош (Закон 2394). Не се работи за медицинските аспекти на оваа мерка, туку за цивилизациските промени што ги носи и за кои не сме сите свесни.

 

Опасна, но задолжителна вакцина

Првото е очигледното, го нагласувам зборот, очигледната контрадикторност на предметната уредба.

Знаете дека со посебна законска уредба број ддл 44/2021, таканаречениот „казнен штит“, кој сега е претворен во закон, владата се ослободи од секаква одговорност за штета предизвикана од вакцината.

А сериозноста на оваа штета произлегува од фактот што во член 3 од Уредбата конкретно се споменуваат членовите 589, 590 од Кривичниот законик, кои се однесуваат на убиство од небрежност и ... на повреди предизвикани од небрежност.

Како што забележаа авторитетни правници, тоа значи дека државата не е подготвена да преземе одговорност за вакцина која сè уште не ја завршила својата експериментална фаза, а во исто време се обидува да ги принуди граѓаните да се вакцинираат со сите средства, бидејќи во спротивно тие се исклучуваат себеси. од општествениот живот, а сега со новата уредба што треба да ја потврдите со дури и ускратување на можноста за работа.

Дали е можно, прашувам, да се замисли правно и морално ненормална ситуација?

Како може државата да обвинува за неодговорност на оние кои одбрале да не се вакцинираат кога истата држава формално ја отфрла одговорноста за потенцијално сериозни последици?

Запомнете ги членовите 589 и 590: Смрт и повреда од вакцина.

Во овој момент би сакал почитуваните пратеници да размислат за оваа контрадикторност, која, според мене, е вистински правен бес.

 

Здравствениот пасош: последица или цел?

Втората точка на која би сакал да ви обрнам внимание не е медицинскиот проблем на вакцината, туку политичкиот проблем на здравствениот пасош, кој не треба да се меша со првиот.

Направивме толку многу вакцини без да мора да покажеме сертификат ...

Од страна на научниците и лекарите е кажано дека самиот здравствен пасош нема медицинско значење, туку се користи за да се принудат луѓето да се вакцинираат.

Склон сум да верувам дека може да се каже спротивното: односно, вакцината е средство за принудување на луѓето да имаат здравствен пасош. Ова е уред кој ви дава невидена мерка за контрола и следење на вашите движења.

Политиколози одамна знаат дека нашите општества еволуирале од претходен модел на „дисциплинско општество“ во „контролно општество“; Врз основа на речиси неограничена нумеричка контрола на индивидуалните однесувања, кои на овој начин може да се квантифицираат со алгоритам.

Сега се навикнуваме на овие контроли, но ве прашувам до каде сме подготвени да прифатиме да оди оваа контрола?

Дали е можно граѓаните на едно наводно демократско општество да се во полоша положба од граѓаните на Советскиот Сојуз под Сталин?

Можеби знаете дека советските граѓани биле принудени да произведуваат прописка, карта за секое патување од едно до друго место.

Но, треба да покажете и медицинска карта за да одите во ресторан, дури и да одите во музеј или кино.

И сега - што е уште полошо со декретот што треба да го ставите во закон - дури и секогаш кога одите на работа.

И како може да се прифати дека за прв пат во историјата на Италија според фашистичките закони од 1938 година за неариевци, сега се создаваат граѓани од втор ред, предмет на ограничувања кои од чисто правна гледна точка, додека двата феномени немаат никаква врска меѓусебно (зборувам само за правни аналогии), подлежат на истите ограничувања како што некогаш биле неариевците.

Што, како што знаете, главно се однесуваше на можноста за стапување во брак ...

Сè укажува дека последователните декрети, како да потекнуваат од една личност, треба да бидат впишани во процес на трансформација на институциите и парадигмите на владеење во кои се наоѓаме.

Трансформација која е сè поподмолна како што се случува сега и, како што се случи со фашизмот, без промени во текстот на уставот ... тајно.

Вака издлабениот и поништен модел се парламентарните демократии со нивните права, нивните уставни гаранции.

А на нејзино место е владината парадигма во која, во име на биосигурноста и контролата, индивидуалните слободи се, сè повеќе ограничени.

Ексклузивниот фокус на вниманието на инфекцијата и здравјето навистина ми се чини дека не спречува да ја видиме поентата на оваа голема трансформација што се случува во политиката.

И тоа нè спречува да го сфатиме тоа, како што и самите влади никогаш не се заморуваат да не потсетуваат дека безбедноста и итноста не се транзициски феномени, туку претставуваат нова форма на владеење.

Верувам дека во овој поглед е поитно од кога било европратениците со најголемо внимание да ги следат тековните политички промени, да не се фокусираат само на здравјето. ... да се разгледа актуелната политичка промена, која, згора на тоа, е предодредена долгорочно да му ги одземе овластувањата на Парламентот со тоа што ќе ги намали како што се случува во моментов, едноставно да усвои уредби од организации и агенции во име на биобезбедноста Луѓе доаѓаат кои многу малку имаат врска со Парламентот.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА