Симнете ја нашата Андроид апликација

Штетни наночестички во заштитните маски во Белгија

Штетни наночестички во заштитните маски во Белгија

Според порталот РТБФ,

Во Белгија маските за лице се достапни во аптеките од јуни. Направени од луксембуршката компанија Аврокс, сега е откриено дека не само што се бескорисни, туку може да имаат и негативни здравствени ефекти.

 

Заштитната ткаенина содржеше наночестички изработени од сребро и титаниум диоксид, се вели во доверливиот извештај на Институтот за јавно здравје во Сциенсано. Доколку се вдишат овие честички, тие можат да имаат негативни ефекти врз дишните патишта.

 

„Постои ризик од развој на пневмонија, особено ако овие маски ги користат луѓе со респираторна болест, како што е случајот со пандемијата“, вели професорот Доминик Лисон, токсиколог на Универзитетот во Левен.

 

Наночестичките од сребро се биоциди кои се наоѓаат во облеката како што се чорапите. Тие дејствуваат како антибактериско средство. Наночестички од титаниум диоксид ги бели ткивата.

 

Алфред Бернард, професор по токсикологија на Универзитетот во Лувен, вели дека немало доволно истражување на оваа тема, иако тој препорачува да не се дише со маски што ги содржат овие наночестички затоа што „порано или подоцна тие можат да поминат, особено ако филтерот се мие редовно и затоа е предмет на деградација. Наночестичките лесно можат да навлезат во белите дробови и крвта. Сепак, ризиците се слабо документирани и се однесуваат на хронична изложеност на инхалација “.

 

Во соопштението за печатот од Институтот Сциенасоно се вели: „Сегашните резултати не дозволуваат каква било проценка дали овие наночестички навистина се ослободуваат од маските и до кој степен корисниците се изложени на нив. Ова се првите резултати од првата фаза на студијата и важно е да се интерпретираат со претпазливост “

.

Но, Белгија сè уште има 3,5 милиони отровни маски во залиха што можат да го достигнат населението. На Доминик Лисон им преостануваат прашања да ги расчистат пред да бидат распределени. „Требаше да прашаме дали е потребно, корисно, соодветно и безбедно да се користат маски со наночестички“.

 

На 17.02.2021 исто така предупредивме со објава: Отров на лицето – благодарение на обврската за носење маска

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА