Шефот за вакцинација: „Не можеме да ја вакцинираме планетата на секои 6 месеци“

Шефот за вакцинација: „Не можеме да ја вакцинираме планетата на секои 6 месеци“

„Во одреден момент општеството мора да се отвори“

Професорот Ендрју Полард, кој помогна во развојот на вакцината против Ковид на АстраЗенека, предупредува дека бескрајните засилувачки инјекции не се решение и дека „не можеме да ја вакцинираме планетата на секои четири до шест месеци“.

Ова се забелешките на Полард, претседател на Заедничкиот комитет за вакцинација и имунизација (JCVI), во интервју за лондонски Телеграф.

Полард тврдеше дека е глупаво да се има „нулта Ковид“  политика без инфекција и дека „општеството мора да се отвори во одреден момент“.

Професорот побара повеќе докази пред да се заложи за четврти круг на вакцинација: „Зависи од тоа дали вашата цел е да ги спречите сите инфекции, но тоа е погрешно. Целта е да се спречат сериозни болести и да се заштитат здравствените системи ширум светот“.

Полард рече дека засилувачите треба да се фокусираат на најранливите, додавајќи: „Не можеме да го вакцинираме целиот свет на секои четири до шест месеци. Тоа не е ниту одржливо ниту достапно“.

Бидејќи Омикрон се покажа како значително помалку сериозен од претходните варијанти, Полард смета: „Најлошото е зад нас, само треба да ја пребродиме зимата“.

Тој исто така изјави дека „не е голем обожавател“ на задолжителната вакцинација, особено во Обидинетото Кралство, каде што таквата програма е „несоодветна“.

За фармацевтските гиганти како Фајзер, кој го зголеми својот профит за 133% годишно на 7,7 милијарди долари и продажбата од 134% до 24,1 милијарди долари благодарение на воведувањето на вакцините за Ковид, забелешките на Полард се мрачна вест.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА