Симнете ја нашата Андроид апликација

Шведска го отфрли експериментот на Бил Гејтс за ослабување на сончевата светлина

Шведска го отфрли експериментот на Бил Гејтс за ослабување на сончевата светлина

Шведското вселенско друштво го откажа експериментот финансиран од Бил Гејтс.

Требаше да се истражи дали затемнувањето на сонцето со аеросоли може да го запре глобалното затоплување.

Сепак, проектот наиде на жестоко противење на активистите за заштита на животната средина во Шведска.

Нов проект, кофинансиран од основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс, планира да користи аеросоли за да ги затемни сончевите зраци и со тоа да заборави на климатските промени.

 

Експериментот со стратосферна контролирана пертурбација (SCoPEx) предложен од истражувачи од Универзитетот Харвард требаше да испушти облак од калциум карбонат.

Попознат како прашина од креда, пуштен во атмосферата од балон на голема надморска височина.

Ова треба да помогне во проучување на ефектите врз сончевата светлина што стигнуваат до земјата.

 

Сепак, се покажа дека проектот е премногу контроверзен.

Во средата, Шведската вселенска корпорација (ССЦ) објави дека тест летот закажан за јуни од Европскиот ракетен опсег за вселенски и звучни ракети (Еранж) нема да се одржи:

„Научната заедница е поделена околу  тест со балон на Esrange ова лето.

Беше планиран експеримент за јуни над арктичкиот град Кируна.

Овој експеримент првично беше наменет само за тестирање на системите со балони за да се расчисти патот за студијата.

Сепак, локалните активисти веќе гласно се изјаснија против иницијативата.

Извор: No technical test flight for SCoPEx from Esrange

 

Поврзана објава: Планот на Бил Гејтс за да ја разлади земјата

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА