Човек примил 10 вакцини против Ковид-19 во еден ден, започна истрага

Човек примил 10 вакцини против Ковид-19 во еден ден, започна истрага

Маж во Нов Зеланд бил вакциниран против Ковид-19 до 10 пати во еден ден во име на други луѓе. Инцидентот покрена истрага

Локалните медиуми јавуваат дека тој бил платен од други луѓе за да се вакцинира на нивно име за да не бидат погодени од строгите ограничувања на Нов Зеланд за невакцинираните.

Министерството за здравство на земјата сериозно го сфати ова прашање, рече менаџерот на програмата за вакцина и имунизација за Ковид-19, Астрид Курнеф.

„Многу сме загрижени за оваа ситуација и работиме со соодветните агенции.“

„Да се ​​претпостави идентитетот на друго лице и да се добие медицински третман е опасно. Ова го става на ризик лицето кое прима вакцина под претпоставен идентитет и лицето чиешто здравствено досие ќе покаже дека е вакцинирано, а тоа не го направило“.

Не е познато каде точно ги примил вакцините мажот, но Курнеф препорачал да побара клинички совет што е можно поскоро.

Во Нов Зеланд, луѓето не мора да покажат идентификација кога ја примаат вакцината, меѓутоа, ова веројатно ќе се промени ако случаите како овој станат вообичаени.

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА