Симнете ја нашата Андроид апликација

Честичките од ПЦР тест-стапчето може да делуваат како азбест во телото

Честичките од ПЦР тест-стапчето може да делуваат како азбест во телото

Оваа објава е превземена и преведена во целост (во целост поради странски јазик - им се извинуваме поради тоа на колегите) од германската вебстраница 2020news.de

Оргиналниот напис на германски јазик можете да го видете овде

 

Експерименталниот физичар и истражувач на биоматеријали, проф. Антониета Гати, испитала различни тест стапчина за ПЦР под микроскоп и ги анализирала нивните состојки.

Иритирачки резултат: тие се изработени од тврди материјали и содржат голем број (нано) честички направени од сребро, алуминиум, титаниум, стаклени влакна итн.

Ако овие влезат во мукозната мембрана, тие можат да предизвикаат рани и воспаление, според научникот. 2020News дозна од докторите ОРЛ дека овие сè поцврсти мукозни мембрани кај луѓе кои често се тестираат за САРС-CoV-2

Некои од нив во упатството се недекларирани . Ако овие влезат во мукозната мембрана, според научникот може да предизвикаат рани и воспаление.

Мукозните мембрани кои веќе не се недопрени, веќе не можат да ја исполнуваат својата задача да одбегнуваат вируси, бактерии и габи пред да стигнат до дишните патишта, како што известува педијатарот Еуген Јанзен.

Микробите продираат во респираторниот тракт без никаков имунолошки филтер. Особено проблематично во овој контекст: топлата здивна влага под маските е идеална почва за микроби од сите видови.

Во лабораторијата, проф. Гати користелс електронска микроскопија (ЕСЕм и ЕДС) за да анализира разни видови брисеви, кои се користат за собирање човечки органски материјал за ПЦР дијагностика, со цел да се провери морфологијата и хемискиот состав.

 

 

Бикома тест-стапче

Со стапче „памучна волна“ направено од фирмата Биокома во Шенжен, Кина, не беше можно за проф. Гати да утврди дали е направено од јаглерод или памук. Нечистотијата во производот се состоеше од калциум карбонат, нерѓосувачки челик или силикати.

 

 


Манта тест-стапче

Тест-стапче како четка од  фирмата Манта, Кина, покажа голем број на скршени влакна. Јаглерод, кислород, силициум, циркониум, сулфур, алуминиум, титаниум и натриум се откриени како компоненти на примерокот.

 

 

Бикома 2 тест-стапче

Друг брис од Биокома се чинеше дека е направен од фиберглас, или барем има слој од стаклопластика. Компоненти беа јаглерод, кислород, алуминиум, силициум и титаниум.

Не може да се исклучи дополнителна обвивка од органски материјали.

 

 

ФлокСваб тест-стапче

Врвот на апликаторот на тест стапчето - ФлокСваб - беше обложен со кратки најлонски влакна распоредени вертикално. ФлокСваб немаат внатрешно јадро за да се содржи примерокот.

 

 

Проф. Гати пишува: „Компанијата објаснува дека јадрото на влакната е изработено од најлон со облога на патентиран материјал, кој, во анализата, се покажува дека е силикат-циркониум-титаниум.

Овој слој ги прави влакната потешки, така што можат да ја раскинат мукозната мембрана. Постои можност дека притисокот извршен за време на маневрите со размачкување може да скрши некои влакна што остануваат на самото место.

Кога тоа ќе се случи, тие можат да предизвикаат реакција на туѓо тело што може да ја оштети мукозната мембрана на таков начин што ќе се попречат дишењето и говорот “.

 

 

Слика од вратот на брисот

Според анализата на проф. Гати, малите бели точки на сликата на вратот од брисот се наночестички од сребро: „Среброто е материјал што не е деклариран во листот со податоци на производителот“.

 

 

 

Проф. Гати доаѓа до следниве заклучоци:

Брисевите "поркупин" се направени од цврсти влакна. Ако изгребаат на носната лигавица, може да ја оштетат, предизвикувајќи лезија на крварење или, во секој случај, траума на ткивото.

За време на процесот на заздравување на мукозната мембрана, скршените влакна можат да навлезат во ткивото без можност да се отстранат, предизвикувајќи формирање на гранулом или фибротично ткиво, како што се случува со секое туѓо тело.

Прегледаните медицински помагала не се комплетно биокомпатибилни и затоа не ги исполнуваат барањата на ИСО стандардот 10993 и тестовите потребни за добивање на ознаката ЦЕ (стандарди во европската унија).

 

 

Сумирано:

  1. Некои брисеви се опасни за назофарингеалната лигавица Стаклените влакна, цврсти и кршливи, можат да ја изгребат мукозната мембрана и да создадат лезии.
  2. Крварењето е показател за инвазивноста на тестот.
    Повторено тестирање со брис може да произведе хронични лезии.
  3. Ослободувањето на фрагменти од кршливи стаклени влакна може да предизвика биолошки реакции како што се грануломи и / или фиброза на ткивото.
  4. Овие размаски претставуваат ризик за здравјето на доенчиња и децата. Доколку тестовите се неопходни, вели проф. Гати, мали и благи размаски мора да се вршат кај децата.

 

Превод: Футв Медиа

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА