Симнете ја нашата Андроид апликација

Целосно вакцинирани Американци ја шират Делта варијантата на Ковид-19

Целосно вакцинирани Американци ја шират Делта варијантата на Ковид-19

Експертите за јавно здравје тврдат дека целосно вакцинираните Американци помагаат во ширењето на Делта варијантата на коронавирусот (КОВИД-19).

Многу држави со високи стапки на вакцинација пријавуваат нагло зголемување на случаите со КОВИД-19.

Делта варијантата сочинува околу половина од активните случаи. И покрај тоа, многу таканаречени експерти за јавно здравје ги советуваат луѓето да се вакцинираат со цел да се ограничи преносот.

Кристофер Мареј, директор на Институтот за здравствена метрика и проценка, смета дека се занемарува еден можен начин како се шири Делта варијантата, а тоа е преку вакцинираните лица.

Тековната политика на Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) препорачува вакцинираните лица да не бидат тестирани за КОВИД-19 се додека не покажат симптоми.

За Мареј, ова значи дека податоците на ЦДЦ не покажуваат вистински степен на ширење на Делта варијантата.

„Ние всушност имаме држави каде што бројот на хоспитализации расте побрзо од бројот на случаи“, рече Мареј, истакнувајќи дека податоците за коронавирусот на ниво на државата покажуваат дека Делта варијантата  се шири брзо низ целата земја.

„Имаме 14 држави во кои преносот е повторно зголемен поради Делта варијантата“, вели Мареј. Дополнителни податоци покажуваат дека уште 16 држави забележуваат зголемување на инфекциите со КОВИД-19.

Мареј истакна дека истата ситуација може да се види и во Шкотска. Повеќе од 71 процент од луѓето во Шкотска примиле барем една доза на вакцина против коронавирусот и повеќе од половина се целосно вакцинирани. Земјата сè уште страда од најлошиот бран на инфекции со КОВИД-19.

„Не можете да ја објасните експлозивната епидемија во Шкотска, кај високо вакцинирана популација, ако не игра улога во пренесувањето“, рече Мареј.

Тој додаде дека во тек се студии за испитување на епидемии на КОВИД-19 во групи кои се „90% и повеќе вакцинирани“.

„Тоа може да се случи само доколку се рашират меѓу себе“, рече тој. Нема сомнеж во тоа за мене “.

 

 

Експертите за јавно здравје обвинуваат ниски стапки на вакцинација за ширењето на Делта варијантата.

За Мареј, преносот меѓу вакцинираната популација објаснува зошто државите со високи стапки на вакцинација како Вашингтон, Њујорк, Илиноис и Калифорнија гледаат покачување во случаи на коронавирусот.

Според податоците на ЦДЦ, преваленцата на Делта варијантата во САД е двојно зголемена од крајот на јуни и почетокот на јули, кога претставува 26% од новите случаи. Сега тоа претставува скоро 52 проценти од сите нови инфекции.

Делта варијантата е откриена во сите 50 држави. Покрај четирите погоре споменати држави, варијантата е забележлива и во држави како Мисури, Канзас, Ајова, Конектикат и Арканзас.

Здравствените експерти тврдат, без докази, дека ниските стапки на вакцинација во некои од овие држави се одговорни за неодамнешниот пораст на случаите.

„Веќе започнавме да гледаме места со ниска стапка на вакцинација кои имаат релативно голем скок од Делта варијантата“, рече др. Ашиш Јха, Декан на Факултетот за јавно здравје на Универзитетот Браун.

Но, Конектикат е највакцинираната држава и 73,3 проценти од нејзините возрасни жители се целосно вакцинирани. Ајова и Канзас исто така имаат вакцинирано над 50 проценти од возрасната популација. Во Мисури и Арканзас, целосно вакцинираната возрасна популација е над 40 проценти.

Слични ситуации може да се најдат и во други области со високи стапки на вакцинација. Округот Лос Анџелес и Њујорк гледаат скокови на случаи од коронавирусот.

Над 60 проценти од жителите на округот Лос Анџелес 16-години и постари се целосно вакцинирани. Речиси 67 проценти од сите возрасни лица во Њујорк се исто така целосно вакцинирани.

Извор: Целосно вакцинирани Американци ја шират делтата варијанта на ковид, предупредува здравствениот експерт

 

Извор: Fully vaccinated Americans are SPREADING covid’s delta variant, health expert warns

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА