Симнете ја нашата Андроид апликација

Холандија -  Парламентарни прашања за односите на членовите на кабинетот со СЕФ и Клаус Шваб

Холандија - Парламентарни прашања за односите на членовите на кабинетот со СЕФ и Клаус Шваб

Форумот за демократија во парламентот постави прашања за односот меѓу членовите на кабинетот и Светскиот економски форум на Клаус Шваб

Добивме заобиколни одговори на овие прашања или воопшто немавме одговори “, вели пратеникот Пепин ван Ховелинген (ФВД).

На прашањето дали може да ги разјасни точните односи меѓу членовите на кабинетот - од кои некои имаат страница со профили на www.weforum.org -  (Светскиот економски форум), министерката Кааг одговори:

„Светскиот економски форум е платформа за јавно-приватна соработка. Ги обединува партиите како што се невладини организации, компании, институти за знаење и влади да најдат решенија за тековните глобални општествени предизвици како што се климатските промени, безбедноста на храната, дигитализацијата и здравјето.

Вклучувањето на неколку членови на кабинетот во СЕФ произлегува од нивната одговорност за овие прашања. Профилните страници на веб -страницата на СЕФ ги наведува учесниците кои придонеле за активност на СЕФ во минатото “.

 

Како настанува ангажманот?

ФВД, исто така, го праша министерот како агендата на Светскиот економски форум се поврзува со холандските интереси и коалицискиот договор.

Кааг: „Членовите на кабинетот имаат контакти со организации како што е СЕФ кои можат да бидат корисни за постигнување на целите на кабинетот. Учеството во активностите на СЕФ може да помогне да се остварат елементите на политиката на кабинетот “.

Партијата во никој случај не беше задоволна со одговорите и постави нови прашања за односот помеѓу Шваб и холандските министри. Европратеникот Ван Ховелинген сакаше да знае од министерот како е регулирано учеството на членовите на кабинетот на Светскиот економски форум. Дали се сите тие адресирани, или СЕФ избира одредени членови на кабинетот?

 

До каде оди учеството?

Тој, исто така, сака да знае зошто профилните страници на членовите на кабинетот се скриени на веб -страницата на СЕФ и може да се најдат само преку пребарувач.

Дали ова беше направено на барање на засегнатите членови на кабинетот? Меѓу другите, Руте, Де Јонг, Хоекстра и Кааг имаат таква страница.

Пратеникот исто така сака да знае до каде се вклучени членовите на кабинетот во СЕФ.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА