Симнете ја нашата Андроид апликација

Франција - Здравствениот закон конечно го донесе парламентот

Франција - Здравствениот закон конечно го донесе парламентот

По фундаменталниот договор меѓу членовите на парламентот и сенаторите, контроверзниот нацрт-закон за продолжување на здравствениот пасош и задолжителната вакцинација за медицинските сестри беше усвоен од Сенатот и Националното собрание.

Предлог-законот за здравство беше усвоен од Сенатот и, конечно, од Националното собрание на 25 јули, неколку часа откако беше постигнат принципиелен договор меѓу пратениците и сенаторите кои се состануваа неколку часа во мешовит комитетот.

По одбивањето на последниот предлог од страна на ЛФИ, европратениците гласаа 156 за, 60 против и 14 воздржани за овој текст, кој ги повторува најавите на Емануел Макрон на 12 јули.

Ова збогување доаѓа исто така еден ден по друг ден на мобилизирање на неговите противници.

Според Министерството за внатрешни работи, учествувале 161 000 луѓе.

Ноќта на 24-ти и 25-ти јули, Сенатот за прв пат гласаше за нацрт-законот, кој предвидува задолжителна вакцинација за медицинските сестри и контроверзното продолжување на здравствениот пасош.

Сепак, со важни измени во споредба со текстот донесен од Националното собрание, кои не беа по вкусот на владата.

Без откази за вработените погодени од задолжителната вакцинација, од пратениците и сенаторите, тоа е компромисот за кој е договорено.

По 15-ти ноември, системот на здравствено осигурување може да се продолжи само со ново гласање во парламентот.

Контролите првично ги спроведува административната полиција, а не системот на кривична правда.

Покрај тоа, како што побараа сенаторите, компанијата за здравствено осигурување треба прво да ја провери задолжителната изолација на заразените со Ковид пред полицијата да интервенира доколку е потребно.

На крајот на краиштата, нема откази за лица кои не ја почитуваат обврската за вакцинирање поради нивното занимање, Суспензија на плата.

За оваа точка горко се расправаше и во двете комори.

 

Извор: Le projet de loi sanitaire définitivement adopté par le Parlement En savoir plus sur RT France : https://francais.rt.com/france/89033-projet-loi-sur-crise-sanitaire-definitivement-adopte

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА