Фејсбук призна на суд: проверката на фактите е само „мислење“

Фејсбук призна на суд: проверката на фактите е само „мислење“

Во правен спор, Фејсбук призна дека проверувачите на факти не ги проверуваат фактите, туку само го изразуваат своето мислење. Меѓутоа, на луѓето им се остава поинаков впечаток

Тоа е целосно погрешно.

Дали користите Фејсбук? Ако е така, тогаш веројатно веќе сте забележале дека коментарите на таканаречените „проверувачи на факти“ се додадени на написите или сликите. Без разлика дали се работи за написи за Ковид-19, масовна имиграција, политички конфликти или климатски промени.

Компанијата за социјални медиуми беше постојано обвинувана во изминатите неколку години за промовирање одредени мислења и ставови и за потиснување на други.

Новинарот Џон Стосел неодамна ја тужеше компанијата во Калифорнија. Причината за ова беше означувањето на објавата што ја сподели за климатските промени како „лажна и погрешна“.

Таканаречената „проверка на факти“ ја изврши веб-страницата „Климатски повратни информации“. Вработените таму вршат такви „проверки на факти“ за написи, видеа и слично кои не одговараат на нивните ставови и соодветно ги означуваат меѓу другото и во име на Фејсбук.

 

Проверките на факти се чисто изразување на мислење

Во својот одговор на тужбата за клевета на Стосел, Фејсбук одговори на страница 2, ред 8 од судскиот документ дека Фејсбук не може да биде тужен за клевета (т.е. лажни и штетни наводи). Затоа што неговите „проверувачи на фактите“ се чисто изразување на мислење, а не тврдење на факти.

Мислењата не се предмет на тужби за клевета, додека лажните тврдења за факти може да бидат предмет на тужби за клевета. Цитатот во жалбата на Фејсбук гласи: „Самите етикети не се ниту лажни, ниту клеветнички; туку тие претставуваат заштитено мислење“.

 

Од пресудата на судот во Стосел против Фејсбук

Целосниот судски документ може да се најде овде.
Самите „проверувачи на фактите“ на Фејсбук се погрешни

Компанијата (сега наречена Meta Platforms Inc.) признава дека името „проверка на факти“ е целосно погрешно. Наместо тоа, треба да се нарече „проверка на идеологијата“ или „проверка на мислење“. Во овој поглед, овој американски судски документ нуди одлична основа за понатамошни тужби против групата и нејзиниот таканаречен „проверувач на факти“.

Затоа што ако написот, сликата или само објавата е соодветно означена на платформата на социјалните медиуми, треба да се појави известување дека тоа е мислење на соодветниот „проверувач на факти“, а не факти.

Оваа објава е подарок за секоја страна која води тужба и може да поттикне уште повеќе луѓе да поднесат тужби против компанијата.

На колку Фејсбук страници и групи, како и на поединци, им е ограничен или дури блокиран досегот поради таквите „проверки на мислење“ за „сообразност“ со ставовите на операторите на Фејсбук?

Премногу. Уште поважно е што се повеќе луѓе се бранат од ова самоволие и се осмелуваат да одат на суд. Ова е единствениот начин да се фрли на колена интернет гигантот кој си зел за право како да размислувате.

За крај, ако проверувачите на фактите со нивната интгеракција го изразуваат само правото на нивното мислење, зошто тогаш ги потискаат/блокираат  другите мислења? Нели владее слобода на израз/слободно мислење???

Знаеме сите што се и за што се, ЦЕНЗУРА!

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА