Симнете ја нашата Андроид апликација

Уште една германска студија докажува дека маските се штетни за децата

Уште една германска студија докажува дека маските се штетни за децата

Неприфатливо високо ниво на јаглерод диоксид под маските за лице кај децата

Кај децата кои носат маски за лице, содржината на јаглерод диоксид во здивот се искачува на неприфатливи високи нивоа од над 13.000 делови на милион (ппм) по само 3 минути, покажува студија објавена денес на Интернет во реномираното списание ЈАМА Педиатрикс.

Ова може да објасни зошто над 68% од децата во големото истражување на Универзитетот во Витен / Хердеке се пожалија на несакани ефекти како што се замор, главоболка, истоштеност и лошо расположение.

Бидејќи премногу јаглерод диоксид е штетен, како што утврди Федералната агенција за животна средина во 2008 година: Повеќе од 2.000 ппм (или 0,2% вол.%) Не треба да бидат присутни во воздухот што го дишеме.

Во воздухот што го дишеме на отворено, содржината на јаглерод диоксид е околу 400 ппм (0,04 вол%).

Истражувањето настана врз основа на иницијатива на родителите кое беше координирано од проф. Харалд Валах, кој работи на Детската клиника на Медицинскиот универзитет во Познан во Полска и како гостувачки-професор на Здравствениот факултет на Универзитетот во Витен / Хердеке.

„Родителите ни пристапија затоа што нивните деца се жалеа на проблеми“, вели имунологот и токсиколог, проф. Стефан Хокерц, кој ја иницираше студијата и неодамна објави книга на оваа тема („Маска за генерацијата”).

Хелмут Трајндл, кој е доктор по инженерство од Виена, ги изврши мерењата со кои има долгогодишно искуство.

„Ние го тестиравме методот на мерењата“, вели Трајндл. „Децата добија мала мерна цевка прикачена близу до носот за да можеме точно да ја утврдиме содржината на јаглерод диоксид во интервали од 15 секунди.“

Андреас Димер и Роналд Вајкл, двајца лекари, обезбедија медицинска поддршка за студијата. Тие исто така осигурија дека просторијата за мерење е добро проветрена.

Детскиот психотерапевт Ана Капес ја стави на располагање својата пракса во Милхајм за оваа намена.

Таа се грижеше за благосостојбата на децата и нивните придружни родители.
Истражувачите најпрво го измериле вдишаниот јаглерод диоксид без маска, потоа по случаен редослед со хируршка маска и ФФП2 маска, и на крај повторно без маска.

„Бевме особено заинтересирани за содржината на јаглерод диоксид во воздухот што го дишеме“, објаснува др. Траиндл.

„Ме воодушеви што се крена толку брзо, имено по само 1 минута и остана стабилен на високо ниво без поголеми флуктуации.“

Како се случи тоа? „Мртвиот простор во маската е особено голем за децата во однос на лицето. Издишаниот јаглерод диоксид се собира таму, се меша со влезниот воздух и повторно се дише “, објаснува лекарот и физичар Андреас Димер.

„Бидејќи децата дишат побрзо и создаваат помал притисок, проблемот со несоодветна размена на гасови е особено голем за нив“, вели Димер.

„Дури и маските за деца не го решаваат проблемот.Такви имавме и ние “, вели Димер.

„Податоците зборуваат на јасен јазик“, вели проф. Валах, раководител на студијата што ги оценил податоците.

„Ефектите се многу големи, клинички многу значајни и статистички многу значајни. Едвај гледаме никаква разлика помеѓу маските, иако маските FFP2 произведуваат поголема вредност од хируршките со 13.910 ппм.

Но, со 13.120 ппм, ова е сè уште повеќе од 6 пати повеќе од она што Федералната агенција за животна средина го класифицира како граница на здравствениот ризик.

Затоа, од наша гледна точка, би било политички и правен императив на часот да се класифицира носењето маски кај децата како опасност по здравјето и да не се препишува како повеќе како паушална мерка.

Училиштата, канцелариите и властите кои го бараат ова, од наша гледна точка, се виновни за телесни повреди “, вели професорот Валач.

Професорот Хокерц, кој укажува на многу проблеми во својата книга, го поддржува ова и вели: „Скандал е што нашите власти пропишаа такви мерки дури и без да имаат докази дека маските за лице се безбедни за децата.

Всушност, таквата студија требаше да биде извршена од надлежните органи на средното училиште.

Но, на две училишта, во Блауберин и во областа Пасау, кои ни пристапија за да можеме да ја спроведеме оваа студија таму, им беше забрането таквата студија да ја спроведат нивните власти во средното училиште.

Многу се надеваме дека нашите податоци ќе внесат малку повеќе причина и објективност во дебатата.

Бидејќи ризикот за дете од развој на КОВИД-19 е многу помал отколку да претрпи психолошко или физичко оштетување од носење маски “, вели Хокерц.

„Малите деца се особено лошо погодени“, вели Јулијане Прентице од Милхајм, една од организаторите.

„Детето имаше само 7 години, со највисоки нивоа на јаглерод диоксид, со 25.000 ппм во вдишаниот воздух, кој беше повеќе од 10 пати од она што Федералната агенција за животна средина го класифицира како граница на ризик.

Измерени се вкупно 45 деца и адолесценти на возраст од 6 до 17 години. „Содржината на јаглерод диоксид во вдишаниот воздух значително се намали со возраста.

Но, дури и детето со најниски вредности, 15-годишно дете, имаше 6.000 ппм содржина на јаглерод диоксид, тројно повеќе од граничната вредност во вдишаниот воздух “, коментира др. Роналд Вајкл, акушер и гинеколог во Пасау, кој е еден од организаторите и надзорниците на студијата.

„Нема заобиколување: Носењето маски кај децата е несоодветен метод за здравствена заштита. Тоа прави повеќе штета отколку корист “, вели лекарот.

Студијата на германски јазик и во ПДФ формат  Pressemeldung Kindermaskenstudie

Види исто: Германска студија - Драстично оштетување на здравјето од маските

Превод: Футв Медиа

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА