Симнете ја нашата Андроид апликација

Учесник во студијата за вакцини страда од несакани ефекти, што и го промениле животот

Учесник во студијата за вакцини страда од несакани ефекти, што и го промениле животот

Браен Дресен, кој има собрано повеќе од 250.000 американски долари сметки по учеството во клиничкото испитување за вакцини  против Ковид на АстраЗенека, работи со двајца американски сенатори за да побараат помош за другите повредени од вакцините.

Браен Дресен е наставник во предучпротив Ковид на АстраЗенека во ноември 2020 година. Таа има собрано над 250 000 американски долари сметки за медицински услуги како резултат на повредите за кои верува дека биле предизвикани од вакцината.

Дресен рече дека почувствувала пецкање во раката за еден час по вакцинирањето. Кога се врати дома, нејзиниот вид беше нејасен и двојно посилен. Нејзината чувствителност станала толку сериозна што морала постојано да носи заштита за слух и очила за сонце.

Тоа беше кога работите се свртеа на лошо. „Работите се движеа брзо“, рече Дарсен. Таа доживеа невролошки пад, но никој не можеше да објасни зошто. После невролошкото скенирање, лекарите рекле дека изгледа како да има мултиплекс склероза (МС).

Според клиниката Мајо, МС е потенцијално оневозможувачко заболување на мозокот и 'рбетниот мозок во кое имунитетниот систем ја напаѓа заштитната обвивка (миелин) што ги обвива нервните влакна и предизвикува проблеми во комуникацијата помеѓу мозокот и остатокот од телото.

Дресен не беше во можност да ги контролира нозете кога нејзините симптоми се влошија. Откако направија повеќе МНР, КТ-скенирања и лумбални пункции, лекарите сè уште немаа одговори, објави АБЦ4 Њуз.

Дресен рече дека поминала неколку месеци себе си подучувајќи како да оди, да јаде и да формира нови реченици, сè додека барала одговори.

„Болницата не знаеше што се случува ... никој од невролозите што ги видов не знаеше што се случува“, рече Дарсен. „Се јавив повеќе пати во клиника за тестирање и тие немаа идеја што се случува.

Дресен разговараше со други кои ги имаат истите симптоми откако биле вакцинирани и сака да им се помогне на луѓето кои биле оштетени од КОВИД вакцините.

„Сакам ЦДЦ да ја направи вистинската работа и да комуницира со медицинската заедница за овие луѓе да можат да добијат помош“, рече Дресен. „Сакам јавноста да може да ја види целосната слика за да може да донесе информирана одлука.

 

 

Сенаторите бараат одговори од ЦДЦ, ФДА и производителите на вакцини

Дресен присуствуваше на прес-конференција одржана од сенаторот Рон Џонсон (Р-Вис.) Минатиот месец заедно со други лица кои биле повредени од вакцините и биле „постојано игнорирани“.

По прес-конференцијата, Џонсон и сенаторот од Јута, Мајк Ли, напишаа писмо до Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) и САД Администрација за храна и лекови (ФДА), во која тие рекоа дека властите ги игнорирале барањата за поддршка и одговори од семејства оштетени од КОВИД вакцините.

Сенаторите напишаа:

„Самото постоење на овие болести е финансиски, физички и емоционално изнемоштено за погодените и нивните семејства. Овие луѓе претходно им рекоа и на директорот на ЦДЦ Валенски и на вршителот на должноста комесар на Администрацијата за храна и лекови Вудкок дека сакаат одговори и поддршка. Досега, нивните истражувања беа игнорирани или добиени без суштински одговор “.

Ли и Џонсон рекоа дека широко распространетиот недостаток на потврда за несакани настани по приемот на КОВИД вакцината го направи скоро невозможно за некои луѓе да го добијат потребниот медицински третман и дека ризиците за медицинската заедница и заедницата мора да бидат откриени пред пошироката јавност .

„Ако било која од вакцините против КОВИД-19 навистина предизвика неповолни настани со сериозности наведени погоре, дури и во мал процент на случаи, овие ризици мора да бидат откриени на медицинската заедница особено, така што здравствените работници се правилно информирани и можат да обезбедат неопходен третман, грижа и информирање на јавноста бидејќи ги мерат ризиците и придобивките од вакцинацијата “, напишаа сенаторите.

Во писмото, Ли и Џонсон ги прашаа ФДА и ЦДЦ за несаканите настани за време на клиничките испитувања откриени во Меморандумот за овластување за итни случаи на ФДА за вакцините Фајзер, Модерна и Џонсон и Џонсон, како и за пријавените повреди од Студијата на АстраЗенека во САД.

Ли и Џонсон прашаа дали ЦДЦ работи со лекари и истражувачи на ФДА, Националниот институт за здравство или други медицински истражувачки организации за да обезбедат третман и грижа за вакцините на различните лица кои доживеале негативни ефекти.

Според најновите податоци на ВАЕРС, помеѓу 14 декември 2020 година и 2 јули 2021 година, пријавени се вкупно 438 441 несакан настан, вклучувајќи 9048 смртни случаи и 41 015 сериозни несакани ефекти и повреди.

 

 

Добивањето федерална компензација за повредите на вакцините против КОВИД е ретко

Како што објави Дефендер на 8 јули, луѓето кои се соочуваат со огромни сметки за медицинска помош откако биле повредени од вакцина  против КОВИД, имаат малку опции надвор од она што го покрива сопственото здравствено осигурување, бидејќи федералниот закон ги заштитува производителите на вакцини од одговорност.

Национален акт за повреди на вакцини во детството од 1986 година и одлука на САД Врховниот суд во Расел Брузевиц и сор. против Вајет и сор. Загарантирани производители на вакцини, лекари и други администратори на вакцини дека ако владата препорача или препише вакцина што предизвикува трајна повреда или смрт, тие нема да се соочат со речиси никаква правна или финансиска одговорност пред граѓанскиот суд.

Во 2005 година, Конгресот го донесе Законот за јавна подготвеност и подготвеност за итни случаи (ПРЕП), кој ги вклучува. Овластеното Одделение за здравство и човечки услуги (ХХС) да издаде изјава со која се обезбедува имунитет од одговорност за штета за побарувања за штети што произлегуваат од медицински контрамерки (на пр. Вакцини, лекови, производи) против болести или други закани за јавното здравје.

На 4 февруари 2020 година, ХХС се повика на ПРЕП актотt кога го прогласи КОВИД-19 за итна здравствена состојба. На 21 јануари, ХХС го измени законот за проширување на опфатот со одговорност на дополнителни категории квалификувани лица идентификувани од САД. Администрацијата за храна и лекови е овластена да препишува, издава и администрира вакцини против КОВИД-19.

За возврат на имунитетот на производителите на вакцини, федералната влада се обврза со Законот за ПРЕП да ги компензира несаканите реакции на третманите со КОВИД и вакцините преку програмата ХХС.

Како што објави бранителот на 1 јули, само 29 побарувања се исплатени од почетокот на програмата ЦИЦП во 2010 година, со просечна исплата од околу 200 000 американски долари. Останатите 452 побарувања (91,4%) беа одбиени. Десет апликации беа одобрени, но се покажа дека не ги исполнуваат условите за надомест.

Само околу 8% од луѓето кои се обратиле до ЦИЦП со оштетување од вакцините во минатото добиле исплата и нема никаква заштита според правниот систем на САД.

 

 

ХХС принуден да објави податоци поврзани со ЦИЦП

Благодарение на истрагата на новинскиот канал Атланта 11 подружница на Виксиа-ТВ, ХХС минатиот месец се согласи да објави податоци за ЦИЦП.

За девет месеци, истражувачкиот тим на Атланта 11 известуваше за недостаток на транспарентност во рамките на ЦИЦП. Минатиот месец, владата ги објави податоците за ЦИЦП побарани од Атланта 11 и се согласи податоците да бидат достапни на јавноста.

Почнувајќи од 1 јули, ЦИЦП имаше 1.165 приговори во очекување. Според нејзината веб-страница, ЦИЦП не компензирал никакви побарувања за КОВИД-19. Две тврдења поврзани со КОВИД беа одбиени затоа што жалителот не можеше да докаже дека противмерката ја предизвикала нивната повреда. Едното тврдење се однесува на интубацијата, а другото се однесува на вакцината. Скоро сите тврдења сè уште чекаат лекарски преглед.

„Мислам дека луѓето понекогаш немаат доверба во владата и мислат дека владата им крие работи ако не бидат транспарентни“, рече Мелиса Васер од Проектот за надзор на владата. „Јавноста има право да ги знае овие информации, особено имајќи во предвид колку владини ресурси се користат“.

Интернет-страницата на ЦИЦП ги истакнува параметрите на програмата што обезбедува надоместок за медицински трошоци, изгубени приходи и бенефиции од преживеаните како „исплатувач во краен случај“ што опфаќа само што е неплатено или не е платено од други трети страни, како што може здравственото осигурување.

Правните такси не се опфатени со програмата ЦИЦП. Нема суд, судија и право на жалба. Оние кои веруваат дека биле повредени од КОВИД вакцината, имаат само една година од датумот на повредата да поднесат тужба.

Детската здравствена одбрана го охрабрува секој што имал несакана реакција на вакцината да достави извештај и да ги следи овие три чекори.

 

Извор: Woman With ‘Life-Altering’ Injuries After COVID Vaccine Teams Up With U.S. Senators to Demand Answers

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА