Симнете ја нашата Андроид апликација

Употребата на микробрановата печка не е безопасна

Употребата на микробрановата печка не е безопасна

Во многу модерни кујни, микробрановите печки, кои брзо и лесно ја загреваат храната, се дел од нормалниот стандард

Сепак, процесот на готвење во микробранова печка е многу различен од традиционалното готвење. Микробрановите зраци продираат во внатрешноста на храната со фреквенција од приближно 2,45 GHz.

 

Електричното и, пред сè, магнетното наизменично поле на зрачење ги поставува вибрациите на сите поларизирани молекули и јони -  Молекуларната осцилација, така да се каже, ја загрева храната „одвнатре“. За жал, ова варира во голема мера, што во случај на протеини може да доведе до молекуларно кршење на места што не можат да се скршат кога се загреваат конвенционално.

 

Долго време постоеја предупредувачки гласови кои тврдат дека храната во микробранова печка претставува ризик за здравјето на луѓето. Всушност, има истражување кое сугерира не-термички, т.е. не-предизвикани од топлина ефекти од електромагнетните бранови од овие кујнски апарати.

 

Многу малку луѓе веројатно ќе бидат свесни дека работат со предавател со високи перформанси кога станува збор за микробранова печка. За споредба, безжичната ЛАН мрежа пренесува и на фреквенција од 2,4 GHz. Но, според производителот, никој не треба да биде во непосредна близина на безжичната ЛАН мрежа.

 

Важно е да се знае дека микробрановите печки протекуваат зрачење што остава заштитен простор за готвење! Зрачење на истекување е енергија што сè уште може да се измери надвор од микробрановата печка.

 

Зрачењето на истекување се зголемува во текот на животот на микробрановата печка, што е околу 10 години. Државите предвидуваат дека зрачењето на истекување дозволено во микробранова печка на растојание од 5 см од вратата не смее да достигне стапка на истекување поголема од 5 mW / cm2.

 

Сепак, истражувањето во последните неколку години покажа дека мора да се придржуваат до вредностите под 0,1 mW / cm2 за да се исклучат штетните ефекти врз човечкиот имунолошки систем што е можно повеќе!

 

Во овој пренос, некои важни резултати од студијата се објавени како гласање против минимизирањето од страна на индустријата.
Микробрановите уреди беа развиени во Германија кон крајот на Втората светска војна. Вермахт сакаше ефтин начин за обезбедување топла храна за војниците на фронтот. Сепак, поврзаниот ризик по здравјето брзо стана очигледен и Вермахт забрани храна да се загрева со микробранова печка.

 

По крајот на Втората светска војна, сојузниците ја откриле документацијата за овие уреди. Додека САД ги чуваа во тајност овие документи, Русите продолжија со истражувањето и забранија употреба на микробранови печки во 1976 година. Руските експерименти дадоа вознемирувачки наоди: микробрановите зраци ја загреваат храната, но исто така ја уништуваат хранливата вредност на храната.

 

Канцерогени соединенија формирани во млекото и житните култури. Промените во исхраната  при варењето предизвикале, дисфункција во лимфниот систем и зголемување на заболени клетки во крвта кај испитаниците.

 

Одамна е познато дека употребата на микробранови печки во никој случај не е безопасна.
Уште во 1980 година, Институтот за хигиена на зрачење на Германската федерална здравствена служба извести за метаболички нарушувања кај луѓето како резултат на потрошувачката на храна во микробранова печка.

 

Храната со микробранова печка влијаеше на растот на клетките и ја смени функцијата на тироидната жлезда и надбубрежните жлезди. Десет години подоцна, во 1991 година, швајцарскиот биолог д-р. Ханс Х. Хертел и Бернард Х. Блан од ЕТХ Лозана повторно ги испитуваат ефектите на храната третирана со микробранова печка врз човечкиот организам.

 

Студијата го спореди влијанието на храната третирана со микробранова печка во споредба со конвенционално подготвената храна врз луѓето. Таа покажа дека храната подготвена во микробранова печка предизвика забележителни промени во крвта на испитаниците веднаш по ингестијата.

 

Според авторите на студијата, ова укажува на почеток на патолошки процес, како што може да биде случај и со развој на рак.
Проценетата цена на Др. Ханс Х. Хертел и Бернард Х. Блан вкупно беше приближно 150.000 швајцарски франци.

 

Сепак, финансирањето беше одбиено со образложение дека нема потреба од истражување во оваа област. Но, двајцата научници одлучија да го намалат обемот на студијата до тој степен што ќе можат да го финансираат својот експеримент од свој џеб.

 

Швајцарската федерална канцеларија за јавно здравје (БАГ) исто така ги отфрли експериментите за хранење врз животните со цел да се процени здравјето на храната загреана со микробранова печка. Ова со образложение дека тие „не се неопходни според моменталната состојба на знаење и мора да бидат одбиени од причини за благосостојбата на животните“.

 

Научниците кои укажувале на опасностите од микробрановите печки требало да очекуваат масовно непријателство. По објавувањето на резултатите од студијата за ефектите на храната во микробранова печка, Д-р Ханс У.Хертел беше тужен од Швајцарското здружение за електрични апарати (ФЕА) и беше осуден во 1994 година од Швајцарскиот федерален суд.

 

Судот виде повреда на законот за нелојална конкуренција и му забрани на Хертел да ја повтори „контроверзната теза“. Дури подоцна Европскиот суд за човекови права му одобри на Хертел право да ги објави своите научни наоди за канцерогените ефекти на микробрановите печки.

 

За научникот Хертел нема сомнеж: „Микробрановите печки предизвикуваат рак“. Ова го покажаа и студиите на берлинскиот универзитет Хумболт во 1941 година, за кои јавноста никогаш не знаеше. Хертел рече:

 

„Целата релевантна работа е потисната“.
Различни студии покажаа дека млекото што се загрева во микробранова печка значително се менува. Микробрановата печка ги разложува протеините содржани во млекото во аминокиселини, т.е. основни градежни блокови на протеини кои не се јавуваат природно. Кај луѓето, овие супстанции можат да предизвикаат промена на сопствениот имунолошки систем на организмот.

 

Покрај тоа, беше откриено намалување на содржината на фолна киселина, што е апсолутно неопходно за формирање на крвта. Откако мајчиното млеко се загреа на 98 ° C во микробранова печка, растот на коли-бактериите  се зголеми 18 пати и покрај топлината. Овие бактерии можат да предизвикаат треска, дијареја и повраќање.

 

Исто така, може да се утврди загуба на активност на сите одбранбени фактори. Авторите се сомневаат дека не само термичките ефекти, туку и ефектите без топлинските ефекти може да играат улога. Ова го наметнува прашањето, како е можно микробрановите печки сè уште да бидат прогласени за безопасни?

 

Но, постои алтернатива на микробрановата печка. Едно погодено лице известува за своето искуство:

Кога имав 33 години, почнав да имам болка во срцето. Ова ми се виде многу смешно затоа што се обидував да јадам здраво, а исто така редовно вежбав. На ручек на работа, ја загревав храната претходниот ден во микробранова печка.

Честопати се чувствував многу уморно после јадење, па почнав да читам за подготовка на храна. Кога прочитав за штетноста на храната во микробранова печка, се шокирав.

Веднаш побарав алтернатива за микробрановата печка и го најдов она што го барав: Лонец на пареа што ја загрева храната за околу шест минути е достапен во преносна форма. Оттогаш, поплаките за здравјето исчезнаа брзо.

 

Заклучок:

Јавноста е игнорантна за многуте факти за можните ефекти на храната со микробранова печка врз нашето здравје. Од самиот почеток, критичките гласови беа потиснати и истражувањата беа отфрлени.

Ова силно потсетува на официјалната аргументација за опасностите од зрачењето на мобилните телефони. И тука се препознава само ефект предизвикан од топлина; биолошките ефекти постојано се негираат.

Здравјето на населението е безгрижно и неодговорно жртвувано на економските интереси. Конечно, цитат од др. Јоаким Мутер, специјалист по хигиена и еколошка медицина:

„Според научните сознанија, микробрановата печка требаше да биде забранета најдоцна до 80-тите години на минатиот век„.

 

https://www.naturalscience.org/wp-content/uploads/2014/11/wfns_special-report_microwave_02-02_german.pdf

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА