Симнете ја нашата Андроид апликација

Универзитет во Инсбрук - Тешки курсеви со висок титар на антитела, мали курсеви со добра активност на Т-клетки

Универзитет во Инсбрук - Тешки курсеви со висок титар на антитела, мали курсеви со добра активност на Т-клетки

Студијата на Медицинскиот универзитет во Инсбрук за ткивата од пациенти со КОВИД-19 дава изненадувачки сознанија за текот на инфекциите со корона

Податоците покажуваат дека високите титри на антитела САРС-КоВ-2 се поврзани со тешка болест. Спротивно на тоа, робусната активност на Т-клетките значително корелира со благи симптоми.

Резултатите се релевантни и за други респираторни заболувања.

Што може да значи ова за општата стратегија за вакцинација за да се постигнат највисоките можни титри на антитела кај што е можно повеќе луѓе?

Истражувачката мрежа се состоеше од следниве институции:

  • Институт за хигиена и медицинска микробиологија, Медицински универзитет Инсбрук, Австрија
  • Универзитетска болница, Интерна медицина II, Медицински универзитет Инсбрук, Австрија
  • Клинички оддел за неврологија, Медицински универзитет Инсбрук, Австрија
  • Централен институт за медицинска и хемиска лабораториска дијагностика, Универзитетска болница Инсбрук, Австрија
  • Лабораторија за леукемија во Минхен (МЛЛ), Минхен, Германија
  • Оддел за интерна медицина, болницата Куфштајн, Австрија
  • Оддел за интерна медицина, болницата Замс, Австрија

Тимот околу имунологот Вилфрид Пош од Институтот за хигиена и медицинска микробиологија на Медицинскиот универзитет во Инсбрук успеа да ги одреди клеточните Т-клетки и имунолошките реакции на антителата што се активираат кај пациенти со благ, тежок и критичен курс со КОВИД-19.

Во соработка со неколку тиролски болници, примероци од ткиво од пациенти со КОВИД-19 беа испитани 30-40 дена по позитивниот ПЦР-тест, не само титри на антитела, туку и неутрализација на вируси, реакции на Т-клетки и ниво на анафилатоксин. Весникот Frontiers in Immunology известува за тоа.

Т -клетките играат фундаментална улога во раната фаза на контрола на многу АРЕ респираторни инфекции. Лимфопенија со драстично намалени ЦД4 + и ЦД8 + Т-клетки е во корелација со сериозноста и смртноста на болестите на Ковид. Вкупно 37 пациенти со лесна, тешка или опасна по живот Ковид болест и 10 здрави лица беа користени за евалуација.

 

Мали градиенти со робусна активност на Т-клетки

Имунологот Вилфрид Пош гледа врска помеѓу благи курсеви и робусна активност на Т-клетките.

„Кај пациенти со лесни инфекции, може да се покажат силни реакции на цитотоксични Т-клетки или ниско ниво на анафилатоксин. Анафилатоксинот е воспалителен протеин кој е регулиран, особено во критичните случаи.

Тешки курсеви со висок титар на антитела

Според Пош, постои поврзаност со високи титри на антитела во тешки случаи:

„Покрај тоа, откривме дека високите титри на антитела САРС-КоВ-2-вклучувајќи и неутрализирачки и не неутрализирачки антитела, се поврзани со тежок тек на болеста, бидејќи многу антитела кои не неутрализираат се врзуваат за вирусот и го загреваат производството на имунолошки компоненти како анафилатоксини. Резултатот е цитокинска бура, па зголемена воспалителна реакција "

Повеќе во објавата на гермаснки јазик овде

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА