Симнете ја нашата Андроид апликација

Украински амбасадор: Киев размислува за нуклеарно вооружување

Украински амбасадор: Киев размислува за нуклеарно вооружување

RT.DE Со оглед на влошената состојба на границата со источна Украина, украинскиот амбасадор во Германија повикува на поголема „воена поддршка од Западот“.

Тој исто така размислува за нуклеарно вооружување доколку источноевропската земја не стане членка на НАТО.

 

Украинскиот амбасадор во Германија повика на поголема „воена поддршка од Западот“ со оглед на влошената состојба на границата со источна Украина.

„Ситуацијата е катастрофална“, рече Андриј Мелник во четвртокот за Дојчландфунк. Мелник размислува и за нуклеарно вооружување доколку источноевропската земја не стане членка на НАТО.

„Или сме дел од сојуз како НАТО и исто така придонесуваме за да ја направиме оваа Европа посилна или имаме само една опција, потоа да се вооружиме“, рече украинскиот амбасадор.

Киев „можеби, исто така, ќе размисли за нуклеарен статус“ во иднина. „Како поинаку можеме да ја гарантираме нашата одбрана?“, Праша тој.

Читај повеќе на Русија Денес на повеќе јазици

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА