Симнете ја нашата Андроид апликација

Удар за докторите кои не се поврзани со државата-Макрон!

Удар за докторите кои не се поврзани со државата-Макрон!

Како Макрон тајно ја презеде контролата врз лекарите со декрет. Од Даниел Десурвир, Мондијализација

Прво регулатива, потоа уредба: незабележана од опозицијата и медиумите, Макрони ја презеде контролата врз медицинската професија во Франција. Помина квалитетот на грижата и независноста на оние во една од најблагородните професии.

Уредбата бр. 2021-961 од 19 јули 2021 година за периодично сертифицирање на одредени здравствени професии покажува колку државата сака да направи претходно во голема мера независно тело со политичка моќ.

Ерата на слободата сега заврши, бидејќи Вишото здравствено тело треба да ги сподели своите привилегии со извршната власт. Во иднина, управувањето со мерките за следење, контрола и ажурирање на компетентноста и нивото на квалитет на вработените специјалисти, но пред сe на независните медицински професионалци, треба да се спроведе централно (член L. 4022-3).

Се формира национален совет за сертификација за доделување, обновување или повлекување на професионалната лиценца, што е целосно предмет на политичка власт. Ова ќе ги одреди целите и обврските за лекарите во иднина.

Чудно е што никаде во оваа уредба не се споменува постоење на постојниот „Совет на корпоративниот ред на лекари“. Како да не постои или ако владата го презираше со презир. Точно е дека овој административен и судски совет е веќе под надзор на Министерството за здравство, но ја задржува својата социо-медицинска специфичност со својата етика, дисциплински тела и образовни активности.

Во свет каде корупцијата е закон, парите и моќта се двете гради на оваа владејачка олигархија. Овие соработници од Елисејската палата, Високиот здравствен орган и Националното тело за сертификација отсега ќе бидат како двајца жандарми уво и глас на извршната власт за подобра контрола на медицинското здружение.

Оваа приватна правна институција во иднина ќе мора да се потчини на инквизиторската политика на државата со осудување, санкционирање или дури и отпуштање на лекари кои одбиваат да ја спроведат обврската да ги вакцинираат своите пациенти и самите себе. Или со наградување на добрите „студенти“ кои боцкаат без да се прашуваат.

Уредбата бр. 2021-964 од 20 јули 2021 година е видливиот знак на оваа промена на парадигмата за професија која е неразделно поврзана со Хипократовата заклетва. Претходниот „колективен бонус за стимулација, кој е поврзан со квалитетот на услугата што се обезбедува“, сега е „бонус за колективна обврска“.

Со други зборови, повеќе не станува збор за поттик поврзан со квалитетот на услугата или производствена цел. Станува збор за поттик за слепо почитување на политичките упатства на власта што демне во ходниците на болниците. Инквизиторното осудување не е далеку, но отсега ќе се храни со клевета, гласини и закани. Помина квалитетот на грижата и независноста на една од најблагородните професии!

Гореспоменатиот декрет содржи формулации кои, на пример, го пропишуваат интернистот како да напише доза за нега. Во иднина, тој треба да се придржува до дефинирани процедурални чекори кои повеќе не одговараат на неговата дијагноза и патолошкиот профил на пациентот. Така, раководството ја носи политичката униформа во моментот, и како добар војник, лекарот се оценува според неговото однесување, а не по квалитетот на услугата.

Зошто треба да се објави таков декрет ако не сака да изрази професионална и / или дидактичка ориентација? Ниту зборовите „здравје“ ниту „хигиена“ не се појавуваат во овој текст. Тоа покажува политичка определба да се дисциплинира медицинската професија и медицинскиот персонал.

Влегуваме во нова ера, поточно, враќање во тажна меморија за која мислевме дека никогаш повеќе нема да излезе на површина. Оваа идеологија, која дури и не се крие, повторно произлегува од ерата за која се мислеше дека е завршена, но која се прероди во просветлените умови на државата Макрон, како што се „пасошот за вакцинација“, „КјуЕр -кодот“ и Апликација "TousAntiCovid".

Овие показатели чудно потсетуваат на обидот за укинување на правото за слободно избирање, располагање со сопственото тело, прифаќање или одбивање на терапија. Оваа слобода е недвосмислено изразена и вградена во францускиот Устав.

Ако францускиот народ не го разбере авторитарниот и особено анти-слободарскиот пресврт на овој декрет, кој ги уништува последните остатоци од нашата демократија коа е на умирање, целата наша револуционерна историја ќе пропадне во еден удар.

Но, тоа не е доволно за државата Макрон. Тој сака да ги спроведе своите политики без да се занимава со професионалниот дух од оваа медицинска категорија. „Борбата против епидемијата“ мора да се продолжи во слаба логика. Дури и ако нема никој што може да провери дали е сеуште таму или дали тоа се само позитивни тестови на здрави носители.

Всушност, многу лекари во моментов се против задолжителната вакцинација спомената погоре или дури одбиваат да се вакцинираат против Ковид. Овде, елизиската олигархија сака да го потврди својот авторитет со формулирање на декретот на таков начин што лекарите сега треба да се покоруваат на политиката и веќе не им е дозволено да се грижат за интересите на своите пациенти.

Во извештајот додаден на оваа одлука се тврди дека не е формулирана директна и општа контрадикција на нацрт-уредбата. Сепак, лекарите и медицинските сестри не беа прашани. Тука лагата е огромна и злонамерна.

Емануел Макрон уште еднаш ќе го узурпира целиот авторитет. Приказната за „Ковид“ ги покренува сите прашања и сомневања за измама, нелегално извршување на власта и преголемо лично богатење што покажува кога политиката има предност над реалноста.

Даниел Десурвир е поранешен директор на Центарот за јудида, економија и политика на Париз (CEJEP), дописник за печат за право и правда.

 

Извор: Mondialisation: Haro sur les médecins non alignés derrière l’État-Macron!

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА