ТикТок сега собира биометриски идентификатори и биометриски информации од своите корисници

ТикТок тивко ја претстави својата нова политика на приватност на САД претходно оваа недела, со што кинеската компанија дозволува автоматски да собира „биометриски идентификатори и биометриски информации“ од содржината на своите корисници.

 

 

Политиката која беше променета и додадена на неодамна додадениот дел „Информации за слика и аудио“ под делот „Информации што ги собираме автоматски“ гласи:

„Можеме да собереме информации за сликите и аудиото што се дел од вашата корисничка содржина, како што се: идентификација на предмети и сцени, присуство и положба на карактеристиките и атрибутите на лицето и телото во рамките на сликата, видот на аудио податоците и текстот на зборовите изговорени во вашата корисничка содржина. Можеме да ги собереме овие информации за да овозможиме специјални видео ефекти, за умерување на содржината, за демографска класификација, за препораки за содржина и рекламирање и за други не-лични операции “.

 

 

Најалармантниот дел од делот е овој дел со задебелен тип:

„Можеме да користиме биометриски идентификатори и биометриски информации, дефинирани со американскиот закон, како што се:  Снимете отпечатоци на лицето и гласот од вашата корисничка содржина. Онаму каде што е предвидено со закон, ќе ги добиеме сите потребни одобренија од вас пред таквото снимање “.

 

 

„Самата изјава е нејасна затоа што не прецизира дали ги зема во предвид федералниот закон, државниот закон или двата. Исто така, не објаснува, како и другиот дел, зошто на ТикТок му се потребни овие податоци?

Не ги дефинира поимите „отпечатоци на лицето“ или „отпечатоци од глас“. Ниту, пак, објасни како тоа би се одвивало за наоѓање на „потребните дозволи“ од корисниците, или ако се повикало на државниот или федералниот закон да го води тој процес со добивање на согласност “,

Сподели ако ти се допаѓа:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ПОСТ НА ГОДИНАТА

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

АГЕНДА 2030

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

Канал на Телеграм

Следете не на Телеграм и добивајте ги актуелните објави на нашиот канал! Кликнете овде!

Андроид апликација

Симнете ја нашата Андроид апликација, не и се потребни додатни овластувања за да работи!
При инсталацијата штиклирајте „Непознати извори“ - Unknown sources.
За симнување кликнете некаде на текстот!

122-e1607381836877(1)

Стапи во контакт со нас

2020 -2021 futv.media