Симнете ја нашата Андроид апликација

Темната страна на директорот  на СЗО

Темната страна на директорот на СЗО

Според истражувањето на истражувачкиот новинар Џон Мартин, минатото на генералниот директор на СЗО, Тедрос Аданом Гебреизус е многу контроверзно.

Во неговата матична земја Етиопија тој беше висок член на насилната марксистичка партија „Тиграј фронт за ослободување на народот“, која е меѓународно класифицирана како терористичка организација.

ТПЛФ ја презеде власта во 1991 година и оттогаш владее со земјата на тоталитарен начин. Гебрејзус беше министер за здравство седум години, а потоа министер за надворешни работи четири години. Како министер за здравство во 2010 година, се вели дека тој бил одговорен за фактот дека на населението во Амхарен им била одбиена медицинска нега и храна.

Како резултат, околу 2,5 милиони амхарци „исчезнаа“ од етиопската база на податоци за населението, односно недостасуваа од последователниот попис.

Во 2016 година, Гебрејзус, како министер за надворешни работи, беше одговорен за присилното преселување на 15.000 припадници на етничката група Оромо во Етиопија, бидејќи ја закупил областа во која живееле на голема индиска земјоделска компанија.

Гебреизус негираше дека околу 500 Оромо биле насилно убиени за време на немирите што избија како резултат на употребата на полицијата. Тој исто така е обвинет за екстрадиција на политичките неистомисленици кои потоа беа затворени и измачувани.

Во 2017 година, како генерален директор на СЗО, тој го именуваше долгогодишниот претседател на Зимбабве, Роберт Мугабе, за „амбасадор на добра волја“ за СЗО - брутален диктатор и масовен убиец.

Затоа, се поставува легитимното прашање: колку е доверлив човек со такво минато на врвот на СЗО, кој е посветен на здравјето и животот?

 

Користени извори:

https://youtube.com/watch?v=4Hxh3B25JEI&app=desktop
https://roughestimate.org/roughestimate/the-crimes-of-tedros-adhanom
https://youtube.com/watch?v=mFWr_XBf_Fs
http://nazret.com/blog/index.php/2015/03/24/ethiopia-three-million-amara-missing
https://en.wikipedia.org/wiki/Tedros_Adhanom
https://de.wikipedia.org/wiki/Tedros_Adhanom_Ghebreyesus

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА