Симнете ја нашата Андроид апликација

Тајланд се подготвува за увоз на молнупиравир - првиот лек против Ковид

Тајланд се подготвува за увоз на молнупиравир - првиот лек против Ковид

Молнупиравир првично беше развиен како лек против грип. Википедија пишува: Молнупиравир е експериментален, орално активен антивирусен лек, развиен за лекување на грип

Тајландските власти се подготвуваат за увоз на молнупиравир, за кој истражувачите велат дека ќе биде првиот орален лек кој брзо ќе го блокира вирусот Ковид-19.

Директорот на медицинските услуги, Сомаск Анкасил, рече дека здравствените службеници ќе дадат зелено светло за увоз на молнупиравир доколку испитувањата во Фаза 3 од неговите развивачи, Мерк и Риџбек терапевтика, бидат успешни.

Молнупиравир е еден од неколкуте лекови против коронавирусот што во моментов се тестираат во странство во фазите 2 и 3; резултатите се очекуваат до крајот на овој месец, октомври и ноември.

Министерството за здравство во моментов разговара со Мерк за набавка на молнупиравир и со Фајзер за увоз на инхибитор на протеаза. Ако двата лека се одобрени по доцните студии, Тајланд ќе побрза да ги користи против идните епидемии, рече Сомасак.

Резултатите од фазата 3 за молнупиравир - првиот антивирусен лек специјално развиен за борба против „Ковид -19“, се очекува до крајот на овој месец, а во октомври ќе следува одобрување од Американската администрација за храна и лекови (ФДА).

 

Тајланд очекува молнупиравир да биде одобрен од тајландската ФДА во ноември.

Ако лекот е успешен, ќе се користи на местото на фавипиравир. И двата лека имаат ист механизам на дејство, а тоа е да го спречат вирусот да влезе во клетките. На пациенти со благи симптоми им се даваат 40 таблети молнупиравир за да потрае повеќе од пет дена.

Во меѓувреме, резултатите од тајландските студии за фавипиравир,  и други лекови што во моментов се користат за борба против Ковид-19, се очекуваат во следните 1-2 месеци.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА