Судството ги забранува барањата за Ковид-пасоши во Баскија

Судството ги забранува барањата за Ковид-пасоши во Баскија

Судовите во Шпанија се многу внимателни и ги почитуваат основните права и владеењето на правото

Злоупотребите на регионалните влади досега беа одбиени повторно и повторно. Првото затворање беше прогласено за неуставно, Врховниот суд на Канарските Острови ги укина ограничувањата за правилата за невакцинирани, а другите регионални судови постојано забранувааат претерано рестриктивни прописи.

За разлика од нашите (непостоечки), барем регионалните повисоки судови одлучуваат навремено и затоа ефективно.

Многу регионални влади, исто така, се префрлија на координирање на планираните уредби со нивните соодветни повисоки судови пред да бидат издадени. Каква разлика од недемократските и незаконските постапки на владата на Македонија.

Управниот совет на Врховниот суд на Баскија (ТСЈПВ) во понеделникот одлучи да не одобри употреба на Ковид-пасошот во Баскија. Одлуката не беше едногласна бидејќи претседавачкиот судија Луис Гаридо, кој во други прилики се изјасни против мерките на баскиската влада, имаше спротивставено мислење. Судиите Хозе Антонио Гонзалес Саиз и Ирене Родригез дел Нозал се изјаснија за поништување на сертификатот.

Високиот суд тврди, меѓу другото, дека спречувањето на некој да настапува на караоке, на пример, би било ограничување на основното право на слобода на собирање, слобода на движење, па дури и слобода на изразување или уметничко творештво.

Се тврди дека е несоодветно да се применува „униформирана“ мерка низ автономната заедница бидејќи податоците не се хомогени. Дополнително, „многу високиот процент на вакцинирани луѓе е фактор кој зборува против тоа“.

„Недискриминирачкото воведување на условот за пасошот не е оправдано, особено не ако во исто време се увиди дека не се релевантни ефектите од инфекцијата врз вакцинираните“, се вели во судската пресуда, во која состојбата на работниците исто така треба да се земени во предвид, кои „многу добро можат да ги заразат клиентите“.

Не беше земена во предвид ниту состојбата на лицата над 12 години за кои вакцинацијата е контраиндицирана и на кои би им бил забранет влез во одредени места за забава. „Колку и да е за пофалба на крајот, тој не ги оправдува сите средства“, продолжува одлуката.

Судот ја критикуваше баскиската влада што го покрена ова прашање едноставно како ограничување на правата на „еднаквост и приватност“. Судот наведе дека правото на собирање ќе биде ограничено и предложи да се разгледа контрола слична на онаа во хотелската индустрија „на божиќните забави“ -: „

Не смееме да заборавиме дека тоа се јавни објекти кои во принцип треба да биде достапна за секого“. „Во овие институции, општествениот живот на поединецот се развива, лично или колективно, во зависност од случајот, развојот на личноста, еден од столбовите на политичкиот поредок и општествениот мир, може да биде нарушен“.

Тие може да препорачаат „прочистувачи на воздух и уреди за прочистување на воздухот“ да се инсталираат во просториите пред да се наметнат какви било ограничувања кои влијаат на индивидуалните слободи.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА