Симнете ја нашата Андроид апликација

Студија покажува дека вакцината ја зголемува Делта инфекцијата

Студија покажува дека вакцината ја зголемува Делта инфекцијата

Јапонските истражувачи претставија нова студија која покажува дека гласник-РНК вакцините можат да ја зголемат инфективноста на Делта варијантата, што ја прави целосно отпорна на вакцината.

Иако се покажа дека вакцините се ефикасни против одредени загрижувачки варијанти, постои „компромис“ дека истите антитела кои обезбедуваат имунитет предизвикани од вакцината, исто така, промовираат раст на мутации отпорни на вакцини, велат истражувачите.

Особено, истите антитела, исто така, можат „да ја зголемат инфективноста на САРС-КоВ-2 со поттикнување на отворената форма на РБД (домен за врзување на рецепторот)“.

Студијата на истражувачите ги испитуваше неутрализирачките и зајакнувачките функции на овие антитела и откри „еволутивен пат во кој Делта варијантата може да постигне целосна слобода од имунитетот предизвикан од вакцините, што обезбедува важни информации за развој на вакцини од следната генерација“.

Оваа информација е важна за да се направат предвидувања за идните мутации на Делта варијантата, велат истражувачите.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА