Студија на Лансет: Епидемиолошката релевантност на популацијата вакцинирана против Ковид-19 се зголемува

Студија на Лансет: Епидемиолошката релевантност на популацијата вакцинирана против Ковид-19 се зголемува

Научен придонес на Гинтер Кампф (Универзитет во Грајфсвалд-Германија) во реномираното медицинско списание „The Lancet“ импресивно ги потврдува наодите кои веќе беа познати во претходната студија и од клиничкото искуство и беа пријавени неколку пати оттогаш:

По неколку месеци, вакцините сè повеќе ја губат својата ефикасност и неколку месеци подоцна тие веќе воопшто не штитат. Ова го известува и шведската веб-страница за проверка на факти Checkfact.org.

Сега се достапни опсежни податоци од Германија, Обединетото Кралство, Израел и САД, кои недвосмислено го докажуваат тоа. Првичниот тренд дека „исто така“ целосно вакцинираните лица доаѓале во болниците, морале да бидат примени на одделенијата за интензивна нега и,  покрај сите уверувања, починале  од корона, значително се зголеми: денес најголемиот дел од заразените се вакцинирани, а главно во оваа група умираат и луѓето.

Следува резиме на податоците од написот во престижното медицинско списание The Lancet, кое ги прикажува бројките до крајот на октомври. Оттогаш, ситуацијата дури и се влоши:

- Велика Британија: Понатамошните инфекции на луѓето во едно домаќинство беа подеднакво високи, без разлика дали тие биле изложени на заразени целосно вакцинирани лица и заразени невакцинирани лица (25% група 1, 23% група 2).

Значи немаше заштита за другите преку вакцинацијата. Без оглед на главниот аргумент во корист на задолжителната вакцинација, дека вакцинацијата ги штити другите од инфекција. Тоа се расчисти овде уште еднаш.

- Вирусното оптоварување исто така беше независно од статусот на вакцинација и беше во ист опсег како кај инфекција со Ковид кај невакцинираните лица.

- Помеѓу 39-42 недели, 9 од 10 (90%) од сите случаи кај луѓе над 60 години биле целосно вакцинирани и нешто повеќе од 3% биле целосно невакцинирани. Тоа значи дека оние кои биле вакцинирани имаат многу поголем ризик да се заразат од оние кои не биле вакцинирани.

Во 41-та недела имаше дури и повисока стапка на инфекција на 100.000 вакцинирани во сите возрасни групи над 30 години во споредба со невакцинираните.

-Во Израел оваа опсервација е потврдена: појава на Ковид во здравствениот сектор зафати 16 здравствени работници, 23 пациенти и 2 членови на семејството. Инфекцијата била пренесена од целосно вакциниран ко-инфициран пациент.

96% од 248-те изложени лица биле целосно вакцинирани, 14 пациенти сериозно се разболеле или починале, 2 невакцинирани развиле лесна болест. (со почетокот на засилувачките вакцинации вишокот на смртност значително се зголемува)

-САД: Центрите за контрола и превенција на болести на Соединетите држави (ЦДЦ) објавија дека четири од петте окрузи (слични на окрузите во Шведска) со највисок процент на целосно вакцинирани популации имаат високи стапки на пренос (како што е соопштено од милијарди лица со потреба да се искорени грипот:

Истите настани се пријавени и од Шведска. Шведската статистика покажува: Според здравствените власти, 151 лице починало од инфекција со Ковид во октомври.

Од нив, 122 лица или 81% биле целосно вакцинирани, 9 лица или 6% примиле една или две дози без да поминат две недели, а 20 лица или 13% биле невакцинирани.

Резултатите тешко би можеле да бидат појасни.

 

Студијата на Лансет

Еве ја врската до с:тудијата на Лансет: The epidemiological relevance of the COVID-19-vaccinated population is increasing (Епидемиолошката релевантност на популацијата вакцинирана против Ковид-19 се зголемува).

Апстрактот од студијата преведен на македонски јазик, нашите објаснувања во курзив во загради:

Се веруваше дека високите стапки на вакцинација против Ковид-19 ќе го намалат преносот на САРС-КоВ-2 кај населението со намалување (вакцинација) на бројот на можни извори на пренос и со тоа намалување на товарот на болеста Ковид-19

Сепак, поновите податоци покажуваат дека епидемиолошката релевантност на вакцинираните лица со Ковид-19 се зголемува (т.е. целосно вакцинираните луѓе играат сè поважна улога во процесот на инфекција).

Во Обединетото Кралство (ОК), беше објавено дека стапката на секундарни напади (понатамошна инфекција на домашните) изложени на целосно вакцинирани индексни случаи (целосно вакцинирани домашни) била слична на онаа на контактите во домаќинството изложени на невакцинирани индексни случаи (невакцинирани домашни) (25 % кај вакцинирани наспроти 23% кај невакцинирани).

12 од 31 инфекција во целосно вакцинирани домашни контакти (39%) се должат на целосно вакцинирани епидемиолошки поврзани индексни случаи.

Немаше разлика во максималното вирусно оптоварување според статусот на вакцинација или типот на варијантата. (Значи, практично немаше разлика дали заразениот член на домаќинството е вакциниран или невакциниран, резултатот беше ист).

Во Германија, стапката на симптоматски случаи на Ковид-19 кај целосно вакцинирани лица („пробивни инфекции“) се пријавува неделно од 21 јули 2021 година, и во тоа време беше 16,9% кај пациенти на возраст од 60 години и повеќе.

(Имаме табела РКИ (Роберт Кох Институтот) од крајот на ноември, во која речиси три четвртини од симптоматските инфекции со Ковид се веќе целосно вакцинирани.

Треба да се напомене дека и лицата кои биле двапати вакцинирани се сметаат за „невакцинирани“ доколку инфекцијите се појавуваат 14 дена од втората вакцинација. Затоа, процентот е секако поголем од 71,4% кај постарите од 60 години и 48,8% кај 18-59 години).

Неделен извештај на РКИ за 23 ноември 2021 година за откритијата во вакцинацијата (страница 24)

 

Неделниот извештај на РКИ за 07.12.2021 година за откритија во вакцинацијата (стр. 23)


Помеѓу крајот на ноември и 7 декември, бројот на вакцинирани лица благо падна. Сепак, не може да стане збор за вакцинација да ги заштити вакцинираните и општеството.


Оваа пропорција се зголемуваше од недела во недела и беше 58,9% на 27 октомври 2021 година (Слика 1), (Ова е статистичката крива погоре), што ја покажува зголемената релевантност на целосно вакцинираните луѓе како можен извор на пренос. Продолжи да расте до крајот на ноември, само за малку да се намали во првата недела од декември (сините панели горе).

Слична ситуација е опишана и за Велика Британија. Помеѓу 39 и 42 недела, пријавени се вкупно 100.160 случаи на КОВИД-19 кај граѓани на возраст од 60 и повеќе години. 89.821 се јавиле кај целосно вакцинирани (89,7%), 3.395 кај невакцинирани (3,4%)

Една недела претходно, стапката на случаи на СОВИД-19 на 100.000 во вакцинираната подгрупа беше повисока од невакцинираната подгрупа во сите возрасни групи на возраст од 30 и повеќе години.

Во Израел е пријавена нозокомијална епидемија во која учествувале 16 медицински персонал, 23 изложени пациенти и двајца членови на семејството (Евакуација од модерни вакцинации против протеин и графен оксид (видео))

Изворот бил целосно вакциниран пациент со Ковид-19. Опфатот со вакцинација за сите изложени лица (151 медицински персонал и 97 пациенти) изнесува 96,2%. Четиринаесет целосно вакцинирани пациенти сериозно се разболеле или починале, а двајцата невакцинирани пациенти развиле лесна болест.

Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) идентификуваше четири од првите пет окрузи со највисок процент на целосно вакцинирани популации (99,9-84,3%) како окрузи со „висока“ преносливост.

Многу носители на одлуки претпоставуваат дека вакцинираните може да бидат исклучени како извор на пренос. Се чини дека е крајно невнимателно да се игнорира вакцинираната популација како можен и релевантен извор на пренос при одлучувањето за мерките за контрола на јавното здравје.

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА