Симнете ја нашата Андроид апликација

Строго доверливо: Доказ за автомобилот на Тесла од 1930 година

Строго доверливо: Доказ за автомобилот на Тесла од 1930 година

Денес многу се зборува за бесплатна енергија и, во овој контекст, и за Никола Тесла

Наводно, во 1930 година, тој преобразил американски автомобил (Пирс стрела) така што тој работел без мотор за согорување, но бил движен со електричен мотор.

Сепак, не се напојуваше од батерија, како денешните електрични возила, туку од таканаречена бесплатна енергија. Ова значи енергија што се презема од вселенскиот етер, енергија која не бара кабли или врски и е достапна на неодредено време насекаде во светот.

Во многу дискусии на оваа тема, постојано се изразуваат сомнежи дали е тоа воопшто можно. Класичната физика категорично го исклучува овој тип на енергија (но само затоа што е ограничена во науката). Всушност, може да се сомнева бидејќи од Тесла никој не успеа да ја направи оваа технологија употреблива на веродостоен, јасно проверлив и, пред се, репродуктивен начин.

Мораме да признаеме дека и ние се сомневаме дали приказната за Тесла и стрелата Пирс сепак беше само бајка. За нас, овие сомнежи сега се отфрлија, бидејќи на Интернет е достапна белешка од 1930 година, која доаѓа од реномиран, веродостоен современ сведок.

Овој современ сведок беше Хајнрих Јебенс. Во 1926 година тој ја основал „Германската куќа на пронаоѓачите“ во Хамбург. Притоа, тој создаде инфраструктура за маркетинг и понатамошен развој на пронајдоците. До 1933 година, тој се грижеше за над 10.000 пронаоѓачи. После тоа, неговата институција била подредена на Рајх Канцеларијата за пронајдок.

Хајнрих Јебенс отиде во Америка во 1930 година и таму го запозна Никола Тесла. Се возеше со него во чудесната Пирс стрела со бесплатен енергетски погон. Тој напиша меморандум за ова, што ќе го испечатиме овде.

9 декември 1930 година / Строго доверлив меморандум за посетата на Никола Тесла во Њујорк и Бафало

На 8 ноември 1930 година, патував со експресниот пароброд „Њујорк“ од Куксхавен до Америка. Во многу силно невреме на северо-запад, се запознав само со тројца патници од првата класа за вечера на 12 ноември 1930 година. Како поранешен поморски офицер, тоа не беше проблем за мене, додека повеќето од другите патници беа со моркса болест  во своите кревети.

На вечера, се претстави Петар Саво, кој претходно беше воздушен офицер во австриско-српската војска. Откако му кажав за мојата претстојна посета кај големиот пронаоѓач Томас Алва Едисон, тој ги крена ушите и инсистираше да разговарам со неговиот чичко Никола Тесла. Заедно со Едисон, тој е еден од најголемите американски пронаоѓачи.

Потоа ги разменивме нашите адреси за САД. По посетата на лабораторијата на Едисон во Оринџ, добив порака од Никола Тесла. Се запознавме во хотелот Валдорф Асторија. Таму господинот Тесла предложи да одиме следниот ден до Бафало, каде што тој, како директор на германската куќа на пронаоѓачите, би сакал во строга тајност да ми ја покаже својата работа во тек, која се напојува со етерска енергија, според една од неговите претходни патенти.

Следното утро, господинот Тесла донесе издолжен куфер со себе. Тој спомена дека ова е „клучот за успехот“ што сака да ми го покаже денес. Автомобилот беше во сала во предградието на Бафало, каде што не чекаше монтер, тоа беше патничко возило „Пирс стрела“ од кое беа отстранети бензинскиот мотор и резервоарот.

Мотор на намотка со наизменична струја без четки беше монтиран на куќиштето за спојување со помош на Монтерот го отстранил конвертор од куќиштето, кој бил трајно инсталиран на страната на совозачот. Кабел беше приближен до ова и беше поврзан со столб сличен на антена од задниот дел на автомобилот.

Друг кабел помина низ подот до подлогата за брусење, а кабелот со дебелина од 1/4 инчи беше префрлен од конверторот преку нога-прекинувач пред возачкото седиште и оттаму до електричниот мотор.

Друг кабел се врати од моторот до конверторот. Додека господинот Тесла ми го покажа автомобилот и ми објасни, механичарот го подготви автомобилот за тест возење. Ова стана возможно за половина час, седнав на задното седиште, господинот Тесла седна на совозачкото седиште, каде што управуваше со две држала што излегуваа од конверторот, тогаш јасно се слушаше моторот како работи.

„Сега имаме енергија“, рече господинот Тесла. Го ангажирал монтерот да патува до Нијагарините водопади. Забележав дека моторот не реагира правилно на гасот. Автомобилот секогаш возеше со многу голема брзина. Како одговор на моето прашање, господинот Тесла рече дека ова се уште не е целосно завршено и рече дека ќе потрае некое време.

Пристигнавме на Нијагарините водопади, монтерот мораше да чека околу еден час бидејќи господинот Тесла сакаше да ми ја покаже новата турбо електрана, изградена според неговите идеи. Ова беше многу импресивно. Потоа се вративме во салата со „Пирс-стрелата“. Карактеристиките на возењето повторно беа исти. Автомобилот возеше како со невидлива сила.

Монтерот мораше повторно да го отстрани конверторот и да го стави во кутијата, при што г-динот Тесла спомена дека времето за оваа технологија се уште не е зрело. Бензинот изобилуваше и чинеше помалку од еквивалент од 15 фениги за литар.

Лично, добив впечаток дека со овој развој, господинот Тесла влегува во област без која веќе нема да може да се справи во догледна иднина, бидејќи светските резерви на нафта изгледаат ограничени и ќе се исцрпат со текот на времето.

Во жив разговор со господинот Тесла, дознав повеќе детали дека основната идеја за овој автомобил доаѓа од еден од неговите претходни патенти, во кој тој ја претвори правилно препознаената етерска енергија на електромагнетните бранови во електричен напон, кој е присутен насекаде на земјата. Сите sвезди се контролирани од него.

Според неговото објаснување, не е толку тешко да се влезе во оваа моќ и да се користи откако ќе се смени преку конвертор, од кој има неискажливи количини на енергија. Треба само да се избере вистинскиот пат за кој тој се уште не сака да зборува. Тој само спомена дека овој конвертор емитува толку многу енергија што може да снабди и цела куќа со електрична енергија.

Луѓето на нашата земја никогаш не можат да ја искористат оваа енергија. Тоа е многу ефтино, бидејќи не чини практично ништо. Но, во моментов зад него стојат нафтените компании, кои се уште не ја користат оваа новооткриена енергија за да можат да ја искористат предноста на нафтениот бизнис засега. Господинот Тесла не мислеше дека е време да се донесе овој нов погон на пазарот.

Сепак, за неколку години ова ќе стане неизбежно. По враќањето во Њујорк, разговаравме за бројни проблеми и развој на патенти до полноќ, а господинот Тесла рече дека Едисон, како нов почесен член на германската куќа на пронаоѓачите, има многу посебна позиција. Меѓутоа, со неговиот пронајдок со наизменична струја, господинот Тесла далеку ги надмина значајните успеси на Едисон.

Само тој не секогаш ги донел вистинските одлуки за неговите патенти. Долгиот разговор со господинот Тесла, подолг од оној со Едисон, ме инспирираше многу во моите понатамошни размислувања.

Се збогувавме со уверување дека ќе го продолжиме разговорот на неговото следно патување во Америка.

Господинот Тесла изгледаше уредно и многу елегантно. Меѓутоа, она што на еден Европеец му изгледаше малку чудно беше дека, тој не се ракуваше со поздрав.

потпишано од Јебенс

 

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА