Статуата со демонски изглед пред ОН се споредува со ѕверот на откровението

Статуата со демонски изглед пред ОН се споредува со ѕверот на откровението

Според ОН, суштеството е „чувар на меѓународниот мир и безбедност“.

Статуата пред седиштето на Обединетите нации во Њујорк направи споредби со „Ѕверот на Откровението“ опишан во Новиот завет.

Според налогот на Обединетите нации на Твитер, статуата - „спој на јагуар и орел“ - е „чувар на меѓународниот мир и безбедност“. Донирано е од владата на мексиканската држава Оахака, а создадено од уметниците Јакобо и Марија Анџелес.

Коментарите на социјалните мрежи сугерираат дека статуата наликува на „Ѕверот на Откровението“, суштество опишано во последната книга од Библијата.

Во 13-то. поглавје од книгата Откровение се вели: „

2. Ѕверот имаше тело како од леопард, нозе како од мечка, а уста како од лав. Змејот му ги предаде на Ѕверот својата моќ, својот престол и својата голема власт.

Книгата Откровение, позната и како Апокалипса, зборува за тоа што ќе се случи на крајот на светот.

Уметниците со текот на времето го прикажувале животното на различни начини, често со крилја како она на статуата на ОН.

Статуата е во стилот на алебрије, уметничка форма измислена од мексиканскиот уметник Педро Линарес во 1936 година на 30-годишна возраст, откако наводно страдал од висока температура и губење на свеста поради перитонитис.

За време на неговиот живот, Линарес ги опишал халуцинациите што ги имал кога бил болен. Тој опиша дека видел „магаре со крилја на пеперутка, петел со рогови од бик и лав со глава на орел“. Суштествата извикуваа: „Алебријес! Алебријес! Алебријес!“

Неговата работа го привлече вниманието на уметниците Диего Ривера и Фрида Кало, кои припаѓаат на Комунистичката партија на Мексико. Ривера беше признат атеист кој рече: „Јас сум атеист и ги сметам религиите за форма на колективна невроза“.

Ривера и Кало беа во брак, но таа имаше бројни вонбрачни афери, и со мажи и со жени, и беше познато дека се облекува во машка облека.

Додека некои сметаат дека алебријите се едноставна претстава на мексиканската народна уметничка традиција, други веруваат дека тие пренесуваат паганска и окултна симболика.

Пред Мексико да стане католичка земја, некои од претхристијанските општества во земјата практикуваа облици на паганизам што вклучуваше значителни човечки жртви. Со падот на христијанството кај мексиканската јавност, алебриите станаа сеприсутни во популарната култура и доминираат во уметничкиот пејзаж во врска со Día de los Muertos, национален фестивал во чест на мртвите.

Христијаните се поделени околу тоа дали да присуствуваат на фестивалот. Некои се фокусираат на традиционалните обичаи на молитва за души во чистилиштето во ноември, додека други стравуваат дека празникот е преземен од окултизмот.

Филмот на Дизни од 2017 година Коко играше на теми поврзани со Диа де лос Муертос и привлече критики бидејќи критичарите веруваа дека линиите помеѓу христијанските и паганските / окултни теми се нејасни. Филмот го користеше мотивот Алербије за да ги претстави суштествата во филмот. Едно од суштествата имало неверојатна сличност со статуата на ОН.

За крај да поставиме едно прашање:  Каква врска односно симболика има мутиран ѕвер со мир и безбедност?

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА