Симнете ја нашата Андроид апликација

Софтверoт за следење во Велика Британија е суспендиран

Софтверoт за следење во Велика Британија е суспендиран

Ажурирањето на апликацијата НХС во Велика Британија „Тест и трага“, што требаше да се совпадне со делумното отворање на пабовите и рестораните, беше блокирано од „Епл“ и „Гугл“ бидејќи ги прекрши правилата за собирање податоци за локацијата.

Кога во понеделникот беше олеснето заклучувањето во Велика Британија, компјутерската апликација НХС требаше да вклучи нова опција која штом беше позитивна, ќе им овозможи на корисниците да видат список со сите места што ги посетиле преку КјуЕр-кодот за преземање.

Сепак, оваа форма на геолокација беше експресно забранета од „Епл“ и „Гугл“, кои заеднички го развија системот за известување за мобилните телефони, бидејќи го кршеше принципот на доверливост.

Јавните здравствени власти ширум светот кои се пријавија на системот за известување за изложеност се согласија никогаш да не го користат за собирање податоци за локацијата Сепак, „Епл“ и „Гугл“ веруваат дека токму тоа го прави ажурирањето на апликацијата.

Апликацијата мора „да биде во согласност со прописите бидејќи се заснова на децентрализираниот модел на апликација развиен од „Епл“ и „Гугл“, кој ги чува информациите собрани од апликацијата на уредите на корисниците и споделува само ограничена количина на податоци со епидемиолозите кои ја следат пандемијата. ”

 

Извор: COVID-19: NHS coronavirus app update blocked for breaking privacy rules

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА