Смртта и научникот - Поучна приказна

Смртта и научникот - Поучна приказна

Смртта седи пред градскиот ѕид и чека.

Доаѓа некој научник, седнува до смртта и ја прашува: 'Што правиш ти овде?'
Смртта одговара: „Сега ќе одам во градот и ќе земам 100 луѓе“.

Научникот трча во градот и возбудено извикува: 'Смртта ќе дојде и ќе земе 100 луѓе со себе!'

Тогаш сите панично бегаат во своите куќи и се заклучуваа многу недели....... 5000 луѓе починале.

Кога научникот  го напуштал градот, смртта се уште седела таму и научникот луто и рекол: „Ти сакаше да земиш 100 луѓе, но зеде 5000!“ Смртта одговорила: „Имав 100, болни и стари, како и секоја недела. Останатото го презеде стравот за кој си ти одговорен! “

 

Оваа мала приказна доста добро ја отсликува моменталната состојба на нашето општество. Перцепцијата на многу граѓани во оваа земја.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА