Симнете ја нашата Андроид апликација

Силен постоечки имунитет од Т-клетките против САРС-КоВ-2

Силен постоечки имунитет од Т-клетките против САРС-КоВ-2

Неодамна, беа објавени голем број студии кои покажуваат имунитет од антитела и Б-клетки, кои се појавија од инфекции со други коронавируси, особено кај децата.

Се разбира, овие антитела го препознаваат и многу сличниот протеин на САРС-КоВ-2.

Слична е состојбата и со Т-клетките, дури и оние кои не настанале како реакција на коронавирусите. Т-клетките се клучни за брза одбрана од инфекција.

Во студија објавена во „Нејчр“ на 23 јуни 2021 година, авторите покажуваат како може да се детектираат имунодоминантни цД8 Т-клетки во шилестиот антиген.

Предвидените особини произведуваат робусно активирање на Т-клетките кај не-изложените лица кои претходно имале ЦД4 и ЦД8-имунитет на Т-клетките на антигенот САРС-КоВ-2.

Клучен наод на студијата е дека постоечкиот имунитет на Т-клетките на САРС-КоВ-2 го носат Т-клеточните рецептори кои препознаваат вообичаени вирусни антигени како што се грип и ЦМВ, иако вирусните карактеристики не се во согласност со САРС-КоВ-2, карактеристиките се идентични.

Ова откритие покажува дека реактивните Т-клетки против САРС-КоВ-2 најверојатно се присутни кај многу луѓе поради претходната изложеност на вируси на грип и ЦМВ (цитомегаловирус).

Студии на животни и луѓе покажаа дека подложноста на респираторни вирусни инфекции е предизвикана од ослабен имунитет на ЦД8 Т-клетките.

Одложената активација на ЦД8 Т-клетките и недостатокот на рано производство на ИФНипсилунг од страна на вродениот имунолошки систем доведуваат до зголемување на вирусното оптоварување, што потоа предизвикува преактивирање на вродениот и адаптивниот дел на имунолошкиот систем, што резултира со губење на имунолошкиот дисбаланс и со тоа да доведе до сериозни болести, па дури и смрт.

Затоа, раниот бран на силен одговор на Ц8-Т-клетките може да ја одложи првичната репликација на вирусот и да му овозможи на имунитетот брзо да го исчисти вирусот.

Здравите луѓе кои не биле изложени на САРС-КоВ-2, покажуваат постоечки ЦД4 и ЦД8 Т-клеточен имунитет на антигени САРС-КоВ-2.

Се верува дека постоењето на базен на САРС-КоВ-2 реактивни Т-клетки кај неизложените лица се резултат на коронавируси кои предизвикуваат настинки.

Идентификувањето на робустен постоечки имунитет наСАРС-КоВ-2 кај здравата популација може да се користи како мерка за проценка на начинот на опоравување и вирусното ширење кај глобалното население.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА