Симнете ја нашата Андроид апликација

СЗО работи на дигитален паричник за складирање на податоци за вакцинација

СЗО работи на дигитален паричник за складирање на податоци за вакцинација

Официјален претставник на Светската здравствена организација (СЗО) рече дека организацијата работи на развој на дигитален паричник „за вакцината против КОВИД-19 и исто така се обидува да ја зголеми циркулацијата“ на меѓународен сертификат за вакцинирани лица.

Д-р Мајкл Рајан, ирски епидемиолог, кој ја предводи програмата за здравствени итни случаи на СЗО за справување со КОВИД-19, ги даде овие забелешки за време на дневната прес-конференција на 12 јули во Женева.

„Имаме земји кои го сакаат ова и кои сакаат меѓународен сертификат за вакцинација и профилакса ...се бара другите земји да го признаат тој сертификат за вакцинација“, рече Рајан, додавајќи дека СЗО „работи на дисеминација на хартиени верзии“ исто така на меѓународен сертификат за профилакса на вакцинација и исто така и за развој на дигитален паричник што може да се користи за истата намена.

Тој продолжи и рече дека организацијата „ќе обезбеди подетални стандарди за податоци“ за одделни земји “со цел да генерира сопствен сертификат за дигитална вакцинација, но тоа не ги избегнува политичките прашања за тоа кои вакцини се признаваат во овој систем, дека ова во суштина е меѓународно политичко прашање, прашањето меѓу земјите “.

Рајан не даде други детали за дигиталниот паричник, што предизвика загриженост и критики на социјалните мрежи на 12 јули.

Пасошите за вакцинација ги отфрлија групите за граѓанските права и човекови права кои изјавија дека ваквите централизирани системи можат да ја нарушат приватноста на лицата.

Некои републикански законодавци изјавија дека пасошите создадоа двостепено општество, со невакцинирани и вакцинирани лица на кои тогаш може да им бидат ускратени услугите или дури и нивните права.

Критичарите ја вклучуваат левичарската Американска унија за граѓански слободи (АЦЛУ), која во блогот објави дека „може да се случат многу грешки“ со евиденцијата за вакцинација.

„Веројатно е дека ваквите барања ќе бидат претерано користени бидејќи на секој чекор од луѓето се бара да се издадат акредитиви“, напиша групата кон крајот на март.

„Иако постојат легитимни околности во кои може да се побара доказ за вакцинација од луѓе, ние не сакаме да станеме општество за контролен пункт што го надминува ризикот од КОВИД и случајно ги исклучува луѓето без идентификација од установите каде вакцинацијата не е оправдана“.

Неколку држави управувани од републиканците или донесоа закони или спроведоа извршни наредби со кои се забранува употреба на евиденција за вакцинација од страна на локалните или државните владини агенции, додека места како Флорида забрануваат приватни компании да го прават тоа.

Официјални лица во администрацијата на Бајден пред неколку месеци изјавија дека не се залагаат за мандат за федерална евиденција за вакцинација.

Сепак, минатата недела, секретарот за печатот на Белата куќа, Џен Псаки, рече дека владата нема да зачекори ако компаниите ги користат.

„Тоа не е улогата на сојузната влада во моментов“, изјави Псаки пред новинарите. „Постојат голем број тела на приватниот сектор, универзитети, институции кои започнуваат со мандати и ова е иновативен чекор што тие треба да го направат и немаме никаква забелешка за тоа.

 

Извор: WHO Is Working on ‘Digital Wallet’ to Store Vaccination Certification: Official

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА