Симнете ја нашата Андроид апликација

Сведоци сме на експеримент кој беше забранет по поразот на нацистите

Сведоци сме на експеримент кој беше забранет по поразот на нацистите

Најмалку 2500 години практиката на медицината се заснова на заклетвата на Хипократ: задачата на лекарот е да лекува болни или барем да осигура дека нивната здравствена состојба нема да се влоши.

Овој принцип исчезнува уште од Просветителството. Целта на медицината не беше да лекува, туку да знае.

Фокусот започна да се префрлува од пациентот на лекарот. Субјектот е лекарот, а пациентот е објект, па оттука и името „пациент“.

Се тврдеше со заблуда за „научниот напредок“ што го прикриваше класниот проблем: беа спроведени експерименти врз маргинализираните, како што се сиромашните, затворениците, робовите, индијанците, проститутките ...

Од 18 век, лекарите во колониите вршеле експерименти врз црните робови, па дури и намерно ги инокулирале со болести како што се сипаници.

Во 1884 година Свештеник му пишал на императорот на Бразил во кое барал дозвола да ги зарази осудениците на смрт со колера за да ги тестира медицинските третмани врз нив.

 

Во концентрационите логори, фашизмот целосно ja изрази „Новата Медицина“ . Единицата 731, основана од Јапонија во 1932 година, уби повеќе од 10.000 затвореници кои беа користени како човечки заморчиња.

Во 1944 година, главниот медицински директор на јапонската армија Накамура Хиросато уби 900 Индонезијци со инјектирање на нив експериментална вакцина која содржи хемиски модифициран тетанусен токсин.

Третиот рајх, исто така, извршил големи експерименти врз антифашистите затворени во Аушвиц, Бухенвалд, Дахау и Нацвзејлер.

Нацистичките лекари инокулираа затвореници со патогени микроорганизми како што се тифус, жолта треска, сипаници, колера и дифтерија во потрага по вакцини или развој на медицински третмани.

По Втората светска војна, дваесет лекари и тројца нацисти беа обвинети за воени злосторства и злосторства против човештвото и беа изведени на суд во Нирнберг.

Во своја одбрана, нацистите тврдеа дека заклетвата на Хипократ не важеше во време на војната и дека државата може да ги постави интересите на науката над интересите на индивидуата во корист на колективот.

Сепак, пресудата на воениот трибунал утврди десет критериуми за проценка на медицинските експерименти, кои сега се познати како „Нирнбершкиот кодекс-законик“.

Законското регулирање на медицинските експерименти беше последица на поразот на фашизмот во Втората светска војна.

Тој е национален и меѓународен и историски е изграден врз основа на слободна и информирана согласност на субјектот.

Членот 7 од Меѓународниот пакт за граѓански и политички права, усвоен од Генералното собрание на ООН на 16 декември 1966 година, вели дека „никој не смее да биде подложен на медицински или научни експерименти без негово или нејзино слободно одобрување“.

Светската медицинска асоцијација, невладина организација на лекари основана во 1947 година, ја донесе Хелсиншката декларација во јуни 1964 година, со која се афирмираше Нирнбершкиот законик и потсетуваше на потребата од „слободна, информирана и изразена согласност“.

Постојат десетици слични регулативи во секое професионално здружение, во законодавниот репертоар на одделни земји, во правилата на Европската унија како што е Овидео-Конвенцијата  во меѓународните тела.

Заклучокот е дека лекар кој врши експеримент врз луѓе без нивна претходна согласност, извршува сериозно кривично дело.

Во 2002 година, Европскиот суд за човекови права пресуди дека наметнувањето на третман без согласност на пациентот претставува „повреда на физичкиот интегритет на засегнатото лице“ и дека „задолжителната вакцинација како присилен медицински третман претставува мешање во правото на почитувањето на приватниот живот “.

Но, медицинските експерименти не завршија во 1945 година, како што веќе објаснивме тука неколку пати. Во 40-тите и 1950-тите, МИТ (Институт за технологија во Масачусетс) хранеше деца кои страдаа од психијатриски проблеми со радиоактивни житарници.

Исто така се расчисти лажниот третман на црнците со сифилис во Тускеги помеѓу 1932 и 1972 година, контаминација на ментално хендикепирани деца со хепатитис од двајца лекари на Државното училиште Вилоубрук во Њујорк помеѓу 1956 и 1972 година.

Истото важи и за експериментите врз 20.000 Американци со талидомид, седатив кој е одговорен за сериозни малформации на фетусот што траеше до 1961 година, инјектирање на клетки на рак кај постари и бедни пациенти во болницата „Еврејска хроника“ во Бруклин во 1963 година ...

Списокот е застрашувачки, и неверојатно е колку лесно се заборава.

Европската агенција за лекови признава дека набрзина го одобрила одобрувањето на вакцините против Ковид-19 „врз основа на помалку целосни податоци отколку што се бара вообичаено“, па затоа производителот е должен „да обезбеди целосни клинички податоци во иднина“.

Европските извештаи за проценка на Агенцијата додаваат дека фармацевтските компании треба да ги дадат „резултатите од главната студија“ во рок од две години.

Затоа, не може да има сомнеж дека сме во присуство на масивен експеримент надвор од лабораторија, без преседан во историјата на медицината.

Освен неизвесноста околу новата техника на гРНК, Агенцијата признава дека „не се спроведени студии за карциногеност“ за вакцината Модерна и „не се спроведени студии за генотоксичност или канцерогеност“ за вакцините Фајзер, АстраЗенека и Џонсон и Џонсон.

 

Затоа, овие вакцини не можат да бидат задолжителни

Секој што некогаш бил во центар за вакцинација, сега може сам/а да процени дали здравствените работници кои се грижат за кандидатите им поставуваат прашања, бараат нивна согласност, ги информираат за експерименталната природа на вакцината со која треба да се вакцинираат, или дали се работи за  добиток за кој се очекува да излезе неповреден од експериментот.

Компаниите не ангажираат вработени кои не се вакцинирани и можат да ги отпуштат оние што веќе се на платен список. Сè што треба да направат е да стават вакцини. Дали ова се нарекува „слободна согласност“ или е кривично дело, принуда?

Прашајте ги оние на кои им е потребна вакцинација да се запишат во училиште, да патуваат, да влезат во продавница или да присуствуваат на концерт. Дали е тоа согласност или е трајна уцена?

Во февруари Галиција се обиде да воведе задолжителна вакцинација и Ел Конфиденцијал го наслови извештајот: „Доаѓа Галицијата на Хитлер“ За среќа, Уставниот суд го спречи тоа, барем засега.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА