Симнете ја нашата Андроид апликација

САД -  Повеќе од половина од новите случаи на Ковид се вакцинирани

САД - Повеќе од половина од новите случаи на Ковид се вакцинирани

Еден американски професор по епидемиологија на Универзитетот Јеил вели дека повеќе од 60% од новите случаи на КОВИД се вакцинирани лица. „Мислам дека американската јавност беше убедена во вакцинацијата, бидејќи истражувањата покажуваат дека ја намалува заразата кај благи до умерени симптоматски инфекции за 60-90%“, рече професорот Харви Риш.

Сепак, според Риш, медицинскиот центар е првенствено фокусиран на тоа дали вакцините ќе спречат ширење на КОВИД-19. Во Израел, каде вакцината на Фајзер беше дадена на повеќе од половина од населението, го намали ширењето на инфекцијата за околу 50-60% и со тоа придонесе за имунитет на стадото, рече Риш. „Но, ширењето нема да запре преку ноќ. Има полека и одржлива корист за општеството во тоа. Но, тоа е сосема различно од индивидуалната заштита од, да речеме, 90% “.

Многу луѓе веруваат дека приемот на вакцината ќе ги ослободи од сите ограничувања, но тоа не е точно, рече Риш, бидејќи иако можеби немаат симптоми, вакцината само го пресекува реалното пренесување на вирусот на половина.

 

Извор: More Than Half of New COVID Cases Have Been Vaccinated

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА