Русија се приклучува во центарот на СЕФ за четвртата индустриска револуција

Русија се приклучува во центарот на СЕФ за четвртата индустриска револуција

Русија ќе преземе водечка улога во обликувањето на Четвртата индустриска револуција. Денеска водечките претставници на Руската Федерација и Светскиот економски форум го објавија формирањето на Центарот за четвртата индустриска револуција во Русија.

Како дел од глобалната мрежа на форумот, новиот центар ќе ги собере водечките компании, политичките носители на одлуки и членовите на граѓанското општество за заеднички да развијат и тестираат иновативни пристапи во технолошката политика.

Во изминатите пет години, мрежата на Светскиот економски форум Центар за четврта индустриска револуција се прошири во 15 земји. Проектните тимови работеа заедно во јавниот и приватниот сектор за да развијат нови насоки за летот на дронови и комерцијални авиони во истиот воздушен простор, владините набавки на вештачка интелигенција и забрзаното одговорно воведување на блокчејн во глобалниот синџир на снабдување.

Центарот за четвртата индустриска револуција во Русија ќе биде лоциран во АНои Дигитал Економи во Москва. Ќе работи низ глобалната мрежа за да ги зголеми придобивките од технологиите како вештачката интелигенција и Интернетот на нештата, додека ги минимизира нивните ризици.

Претседателот на Светскиот економски форум, Берж Бренде и вицепремиерот на Русија, Дмитриј Чернишенко, денеска во Москва го потпишаа договорот во име на руската влада.

„Брзото темпо на технолошки развој ги нарушува нашите економски и социјални системи. За да се справиме со оваа промена, потребни се координирани мерки ориентирани кон влијанието“, рече Борге Бренде, претседател на Светскиот економски форум. „Новиот центар за четвртата индустриска револуција во Москва ќе биде важен дел од глобалната мрежа на форумот. Важно е да работиме заедно преку границите за да создадеме иднина која никого не остава зад себе“.

„Денес Русија активно ја развива дигиталната економија во индустријата, во социјалната сфера и во јавната администрација“, рече Дмитри Чернишенко, вицепремиер на Руската Федерација. „Сведоци сме на револуционерен развој каков што досега не е виден. Главната цел на Центарот за четврта индустриска револуција во Москва е да ја подигне свеста за улогата на Русија како дел од глобалната заедница на експертите. Ова е можност да се сподели искуството и експертизата на Светскиот економски форум и неговите партнери ширум светот.

Чернишенко продолжува: „Планирано е да се започнат пилот проекти за правни протоколи, вештачка интелигенција  заедно со форумот во центарот. Првите проекти ќе започнат подоцна оваа година и вклучуваат самоуправувачки автомобили, дронови, лекови и обработка на податоци. Русија активно ги прифаќа технологиите за вештачка интелигенција во последниве години. Денес има повеќе од 800 вакви решенија и некои од нив веќе може да се најдат на меѓународните пазари. Општо земено, соработката со форумот ќе се одвива во различни области како што се политика на податоци, паметни градови, поддршка за извоз и промоција на руски ИТ технологии на странски пазари “.

„Задоволни сме што се приклучуваме на глобалната мрежа на центри за четвртата индустриска револуција“, изјави генералниот директор на АНО „дигитална економија“ Евгениј Ковнир. „Нашата организација обединува водечки руски технолошки компании. Ќе работиме со лидерите од овие компании и од целата мрежа за да ги истражиме и имплементираме најдобрите меѓународни решенија за вештачка инделгигенција и политики за податоци. Ќе го донесеме напредокот на Русија во овие области во глобалната мрежа и ќе помогнеме во обликувањето на глобалниот напредок во четвртата индустриска револуција “.

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА