Рудолф Штајнер предвидел вакцина која „ќе ја истера секоја склоност кон духовноста од душите на луѓето“.

Рудолф Штајнер предвидел вакцина која „ќе ја истера секоја склоност кон духовноста од душите на луѓето“.

Ако се чувствувате како да сме во духовна војна во моментов, не сте сами

Многу од најголемите научници, филозофи и аскети во светот го сфатија светот како повеќедимензионален и населен со нефизички суштества кои можат да бидат и добри и лоши и се во војна меѓу себе и со нас.

Ова е нешто што не може правилно да се објасни со зборови или научно. Човек треба да негува соодветна чувствителност за да може директно да го доживее постоењето на нефизичките / духовните суштества.

Рудолф Штајнер бил австриски филозоф, просветител и духовен човек кој во текот на својот живот објавил бројни книги и трактати за науката за духовното. Тој го гледал човечкото тело како сад на духовното што е отворено за окупација на други суштества.

Да се ​​биде свесен за овие сили значи да се има моќ да се отфрли нивното негативно влијание. Да не се биде свесен за нив значи да се биде лист на нивниот ветер. И негувањето на духовноста е клучот за развивање свесна свест за постоењето на други суштества.

„Духовите на темнината се меѓу нас, тие се таму. Мора да внимаваме за да можеме да видиме каде нè среќаваат, за да добиеме идеја каде се. Затоа што најопасното нешто во блиска иднина ќе биде несвесното предавање на влијанијата што се таму. Затоа што дали луѓето ги знаат или не, не прави никаква разлика во нивната реалност.“ ~ Рудолф Штајнер, ГА 177, стр. 97ф.

Кога луѓето ја изразуваат природната човечка склоност за духовен раст, тие се ослободуваат од стравот и анксиозноста и ефективно развиваат еден вид имунитет на влијанијата на негативните енергии. Ако не, нашата вибрација привлекува непријателски духови и ние потсвесно паѓаме во нивното влијание.

„Постојат суштества во духовниот свет за кои стравот и стравот што произлегуваат од луѓето се како добредојдена храна. Ако човекот не се плаши, тогаш овие суштества гладуваат... Ако личноста зрачи со страв и вознемиреност, тогаш овие суштества наоѓаат добредојдена храна и стануваат помоќни и помоќни.

Овие се непријателски суштества кон луѓето.
Сè што се храни со негативни чувства, со страв и суеверие, со безнадежност, со сомнеж, тоа се сили непријателски настроени кон човекот во духовниот свет, кои доведуваат до сурови напади врз него ако се хранат од него.

Затоа, пред сè, потребно е лицето кое влегува во духовниот свет прво да се засили против стравот, безнадежноста, зависноста од сомнеж. Но, тоа се токму чувствата што се навистина модерни културни чувства, а материјализмот е погоден затоа што ги отсекува луѓето од духовниот свет, преку безнадежност и страв од непознатото, да ги повикаат овие непријателски сили против него.“ ~ Рудолф Штајнер

Со таков длабок глобален страв, вознемиреност и паника поради сегашната пандемија, многумина ги изложуваат своите духовни болести и се вклучуваат во препорачаните однесувања или интервенции кои ветуваат дека ќе ги ублажат тие чувства. Поврзано со ова е потребата да се вакцинираат 7 милијарди здрави луѓе.

Пред речиси 100 години Штајнер ги предупреди идните генерации во серија од 14 есеи објавени под наслов „Падот на духовите на темнината“ против можна мерка за контрола на толпата, слично како визиите на Орвел и Хаксли. Штајнер предвидел иднина во која вакцините би можеле да ја украдат нашата духовна природа.

 

Прво некои информации за позадината:

„Во овие четиринаесет предавања, кои беа одржани во Европа на крајот на 1917 година по четири години војна, Штајнер зборува за сложените духовни сили зад Првата светска војна, за обидите на човештвото да воспостави теоретски совршени општествени поредоци и за многу поделби и нарушувања кои ќе продолжат на земјата до наше време.

Човештвото генерално спиеше пред фактот дека паднатите духови кои беа протерани од духовните светови станаа интензивно активни на земјата. Ова се манифестираше пред сè во човечкото размислување и во перцепцијата на околниот свет.“

Паѓањето во оваа деструктивна дремка ќе биде обележана со ера на материјализам и централизација на моќта, во која влијанијата на „духовите на темнината“ ќе ги инспирираат луѓето да развијат нови технологии и нови средства за угнетување. Штајнер коментира:

„Ви реков дека духовите на темнината ќе ги инспирираат нивните граници, луѓето во кои ќе живеат, дури и да најдат инокулант кој ќе им даде на душите заобиколен пат низ живите тела уште од рана возраст, исфрлајќи ја духовноста. Како што денес телото се вакцинира против ова и она, така и во иднина децата ќе се вакцинираат со супстанца што може да се произведе, така што преку оваа вакцинација луѓето ќе бидат имуни на „лудостите“ и на духовниот живот за да се развијат. ~ Рудолф Штајнер

Штајнер во 1917-та година зборуваше само за вакцини. Неговиот коментар не ги зема предвид сложените ефекти врз човековата духовност на многубројните влијанија што ги имаме во нашиот свет денес, од кои сите работат индивидуално против духовната врска.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА