Регулаторите на ЕУ и СЗО повикуваат да се стави крај на засилувачките вакцини, цитирајќи докази дека стратегијата е неуспешна

Регулаторите на ЕУ и СЗО повикуваат да се стави крај на засилувачките вакцини, цитирајќи докази дека стратегијата е неуспешна

Европската агенција за лекови гледа ризик од преоптоварување на имунолошкиот систем

Властите за лекови на ЕУ во вторникот предупредија дека честите засилувачки инјекции на Ковид може да го нарушат имунолошкиот систем. Во моментов нема податоци за поддршка на повторени засилувачки вакцинации.

Пред еден месец, властите за лекови на ЕУ рекоа дека има смисла „да се даде засилувач на вакцината против Ковид-19 уште три месеци по првата двојна доза“ поради загриженоста за варијантата омикрон.

Сепак, според Европската агенција за лекови (ЕМА), продолжувањето на засилувачките вакцини на секои четири месеци може да носи ризик од преоптоварување на имунолошкиот систем и да доведе до замор.

Марко Кавалери, раководител на стратегијата на ЕМА за биолошки здравствени закани и вакцини, рече дека сегашната политика на давање нови засилувачки вакцини на секои четири месеци може да го ослаби имунолошкиот систем:

„Можеби ќе имаме проблеми со имунолошкиот одговор, а имунолошкиот одговор можеби нема да биде толку добар колку што би сакале, затоа треба да внимаваме да не го преоптоваруваме имунолошкиот систем со повторени вакцинации.

Наместо тоа, агенцијата им препорача на земјите да го продолжат интервалот помеѓу засилувачите и да ги координираат своите програми со почетокот на студената сезона на секоја хемисфера - слично како стратегиите за вакцинација против грип.

СЗО предупредува на повторени засилувачки вакцинации како несоодветна стратегија против новите варијанти

Техничката советодавна група на Светската здравствена организација (СЗО) за составот на вакцината против Ковид-19 (TAG-CO-VAC) на 11 јануари предупреди дека стратегијата за вакцинација заснована на повторени засилувачки дози од оригиналниот состав на вакцината веројатно нема да биде соодветна или одржлива.

Експертската група формирана од СЗО за да ги процени перформансите на вакцините против Ковид рече дека кога ќе се појават нови соеви на вирусот, обезбедувањето нови дози од постоечките вакцини не е најдобриот начин за борба против пандемијата.

Користен извор додатно додадена сопствена истрага: Детската Здравствена Одбрана

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА