Развивачот на вакцини Фајзер потврдува дека вакцинацијата мора да биде на годишно ниво

Развивачот на вакцини Фајзер потврдува дека вакцинацијата мора да биде на годишно ниво

Забелешка на уредникот: И ако не се вакцинирате, вашата зелена карта или сертификат за вакцинација едноставно ќе бидат прогласени за неважечки

Што правиме сега? „Тероијата на заговор“ веќе не е Теорија!

Луѓето ширум светот ќе треба да се вакцинираат против Ковид-19 еднаш годишно, барем ако тоа е вакцината на Фајзер рече извршниот директор на Бионтех, Угур Сахин, во интервјуто во неделата додека зборуваше за квалитетот на пофалениот засилувач.

Во интервју за германскиот неделен весник Билд, Сахин рече дека смета дека вакцината, за која неговата компанија помогна да се развие, е „многу ефикасна“.

На прашањето дали да се грижи за „пробивните инфекции“ - каде што вакцинираните со вакцината на Фајзер-Бионтех сè уште развиле симптоми на Ковид-19 - тој ја негираше таквата загриженост и рече дека вакцинацијата нудб   и „90“ - проценти заштита „против случаи кои бараат интензивен третман кај лица над 60 години.

„Многу високата“ заштита од сериозни болести трае до девет месеци, според шефот на Бионтех. Сепак, тој рече дека оваа заштита опадна „од четвртиот месец наваму“.

За да се одржи заштитата, Сахин силно се залагаше за засилувачка вакцинација, бидејќи тие не само што ги обновуваат нивоата на антитела, туку исто така можат да помогнат во „раскинување на синџирите на инфекција“. Забелешка од уредникот: (милјардите мора да течат бесконечно)

Тој, исто така, ги повика лекарите да бидат „што е можно попрагматични“ кога ги одобруваат вакцините и „да не ги испраќаат луѓето дома невакцинирани, иако тие лесно може да се вакцинираат“.

Според генералниот директор на Бионтех, луѓето можеби ќе треба да добијат засилувачка вакцина еднаш годишно во иднина.

Тој смета дека заштитата што ја обезбедува засилувачката вакцинацијата трае подолго од почетниот имунитет добиен по две дози од вакцината.

„Подоцнежните...вакцинации може да бидат потребни само секоја година - исто како и со грипот“, рече тој.

Федералниот центар за здравствена едукација - орган подреден на Министерството за здравство - во моментов препорачува засилувачка вакцинација шест месеци по втората доза на вакцината.

Таму, исто така, се вели дека „засилувачката вакцинација по минимален интервал од околу четири месеци има смисла“.

Интервјуто на Сахин доаѓа неколку дена откако беше откриено дека Фајзер, Бионтех, Модерна заработуваат по 65.000 долари секоја минута од нивните вакцини против Ковид-19.

Ова се заснова на проценките на Народната алијанса за вакцини (ПВА), здружение кое повикува на поширок пристап до вакцините.

ПВА проценува дека трите компании заедно ќе остварат 34 милијарди долари профит пред оданочувањето само оваа година, што е повеќе од 1.000 долари во секунда и 93,5 милиони долари дневно.

ПВА ги критикуваше трите компании што одбиваат да дозволат трансфер на технологија за вакцини, и покрај тоа што заедно добија 8 милијарди американски долари јавни пари.

Таквиот потег може да ја зголеми глобалната понуда, да спаси милиони животи и да ги намали цените, велат од коалицијата.

„Фајзер, Бионтех и Модерна ги искористија своите монополи за да постигнат најпрофитабилни договори со најбогатите влади и да ги остават земјите со ниски приходи на дожд“, рече Мааза Сејум од Африканската алијанса и Народната алијанса за вакцини во Африка.

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА