Професорот Џон Јоанидис: Стапката на преживување на Ковид за под 20-гоидини е 99,9987%

Професорот Џон Јоанидис: Стапката на преживување на Ковид за под 20-гоидини е 99,9987%

97,1% од оние над 70 години кои не живеат во старечки домови преживуваат

Познатиот епидемиолог професор Џон Јоанидис објави нова студија која заклучува дека стапката на преживување на лица под 20-годишна возраст кои се заразени со Ковид-19 е 99,9987%.

Податоците користени во студијата се од пред воведувањето на програмите за масовна вакцинација, така што бројките важат за невакцинирани лица.

Јоанидис претходно објави анализа за 2020 година на студии за серопреваленца (антитела) која покажа дека глобалната стапка на смртност од КОВИД е 0,15%. Во Европа таа бројка беше 0,3% -0,4%, додека во Африка и Азија падна на 0,05%.

Сега професорот објави нова информација која ја разложува стапката на смртност по возраст.

„При анализирање на 25 истражувања за серопреваленца во 14 земји, проф. Јоанидис и неговите колеги открија дека стапката на смртност од инфекција е помеѓу 0,0013% за оние помлади од 20 години (околу еден од 100.000) и 0,65% за оние постари од 60 години варира. “, пишува Вил Џонс

За оние над 70 години кои не се во дом за стари лица, тоа беше 2,9% и се искачи на 4,9% за сите постари од 70 години.

Тоа значи дека дури и кај постарите лица преживуваат повеќе од 95% од заразените - 97,1% од оние кои не живеат во старечки дом. Кај помладите, ризикот од смрт е за   99,9987% помал од оние на возраст под 20 години преживуваат инфекција со вирусот.

Овие стапки на преживување ги вклучуваат и лицата со здравствени оштетувања, така што стапките за здрави луѓе ќе бидат уште повисоки (а стапките на смртност пониски).

Авторите на студијата заклучија дека податоците ја одразуваат реалноста дека стапката на смртност од инфекција со КОВИД е значително помала од претходно пријавените проценки.

„Резултатите од студијата потврдуваат дека, со исклучок на мал број случаи, Ковид е лесна болест. Со оглед на тоа што Омикрон сега многукратно ја намалува сериозноста, дури и застапниците за затворања треба да можат да прифатат дека овој вирус е далеку под нивото што гарантира ограничувања“, пишува Џонс.

Резултатите од студијата уште еднаш ја доведуваат во прашање корисноста на вакцинацијата против Ковид-19 за адолесцентите и децата.

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА