Симнете ја нашата Андроид апликација

Проверувачи на фактите или ебате проверувачот!

Проверувачи на фактите или ебате проверувачот!

Проверувачите на фактите се многу во мода во нашево време Убавината на фактите е дека тие можат да се проверат

Разновидноста на мислењата и критичкото новинарство денес веќе не се бараат. Наместо тоа, се повеќе главни глупи медиуми користат таканаречени „проверувачи на фактите“ за да им кажат на луѓето што да мислат.

 

Малку патување низ времето

За да разбереме за што станува збор, треба да направиме нешто тешко. Ајде да се обидеме да се вратиме во мај 2020 година. Ова е тешко затоа што ние - сакале или не - се навикнавме на „новата нормалност“.

Но, замислете: Во мај 2020 година, правата на слободата се уште важеа и она што е реалност денес беше толку неверојатно за сите во тоа време што луѓето што предупредуваа за тенденциите беа дискредитирани од медиумите и на крајот протерани од екранот.

Човек треба да се стави во позиција на речиси заборавено време во кое се викаше „теорија на заговор“ кога беше предупредено дека се појавува двокласно општество, во кое вакцинираните имаат повеќе права отколку не-вакцинираните. Секој што тврдеше во мај 2020 година дека вакво нешто може да стане можно, беше заклан во медиумите и во општеството.

Развојот на последните 15 месеци потсетува на жабата што ја ставате во тенџере, а потоа полека ја зголемувате температурата. Жабата не забележува како водата полека станува потопла и потопла и конечно почнува да врие и таа се вари во одреден момент. Ова е токму она што беше направено со луѓето во цел свет: Тие полека се вареа меко и многу малкумина го забележаа тоа.

 

Како луѓето се вареа меко

На крајот на декември 2020 година видовме извештаи дека постои закана од база на податоци ширум Европа во која ќе бидат регистрирани сите вакцинирани или невакцинирани лица и дека тогаш ќе ни пријде двокласното општество во кое не вакцинирани луѓе уживаат помалку права од вакцинираните луѓе. Во декември 2020 година се уште беше толку незамисливо што практично сите политичари се заколнаа во камен и нога дека вакво нешто е незамисливо.

Но, плановите веќе постоеја во декември 2020 година. Во тоа време, некој во Шпанија направи грешка и рече дека податоците за вакцинацијата ќе бидат пријавени во централната база на податоци на ЕУ. Само е глупаво што во тоа време сите политичари тврдеа дека таква база на податоци не е планирана, всушност тоа би било незамисливо. Заштита на податоци и слично.

Потоа внимателно го следевме развојот и известувавме. Во февруари 2021 година известивме за шпанската објава и плановите на ЕУ да ја воведе оваа база на податоци, додека тоа се уште не беше објавено во главните медиуми и негирано од страна на политичарите.

Сето ова беше официјално незамисливо во мај 2020 година и секој што дури се сомневаше во вакво нешто беше заклан во медиумите. Во исто време, медиумите беа систематски подготвени токму за тоа и денес никој не се вознемирува поради ограничувањето на наводно неотуѓивите основни права. Напротив: основните права сега се сметаат за привилегии што човек мора да ги заработи со вакцинација. Ако не сакате, веќе немате никакви основни права.

Во меѓувреме, дури и работодавачите треба да имаат пристап до здравствените податоци на своите вработени. До неодамна, тоа беше целосно незамисливо, бидејќи нашето здравје е нај приватното нешто што го имаме. Сето тоа сега е минато.

Сега не е ни прашање дали мислите дека тоа е добро или лошо. Нашата грижа е колку нечесно - дури и лажливо се однесуваат со критичните луѓе во Македонија. Тие се клеветат, прогонуваат и се закануваат - и за жал тоа не е шега.

 

Ние „Теоритичарите на заговор“ бевме во право

Во екот на пандемијата, ние речиси веднаш станавме непријател број еден. Причина: Футв Медиа предупреди за се што стана реалност денес. Оние кои немаат сертификати за имунитет повеќе не можат да учествуваат во одредени настани“.

 

Проверувачи на фактите или ебате проверувачот

Денес знаеме подобро. Во моментов се воведуваат правила. Значи, она што се случува е токму она што „теоретичарите на заговор“ го видоа во мај 2020 година: „Оние кои немаат фашистички пасош за имунитет“ - сега погодно достапни како апликација - „веќе немаат право да учествуваат во одредени настани“.

Овој пример покажува колку вредат самопрогласените „проверувачи на фактите“. Нивните факти не се факти, тие се владина пропаганда насочена кон дискредитација на оние кои размислуваат поинаку.

Ако тоа беше поинаку, владините пропагандни медиуми ќе се интересираа за вистината и критичкото новинарство,

Во тоа време - мора свесно да се потсетиме на ова денес - објавувањето на задолжителна вакцинација ќе предизвикаше вознемиреност.

„Министерот за здравство „избришано име“ (недостоен да се именува) воведе сертификјати за имунитет. Поврзано со ова беше можно исклучување на луѓе од одредени објекти ако не можат да обезбедат таков доказ “.

Пред помалку од година и пол, она што сега станува дел од секојдневниот живот во светот предизвика протести и критики. Денес се зема се здраво за готово, но вчера беше „Теорија на заговор“???  Ова многу јасно покажува како постојаното медиумско покривање на короната го обликувало јавното мислење. Со други зборови односно народно кажано, перење на мозокот.

 

Луѓето беа варени исто меко како и познатата жаба во тенџерето.

Лов за критичари

Секој што се противи на политичкиот мејнстрим во времето на Корона ќе биде казнет. Јутјуб забрани канали поради наводно ширење лажни вести (што се покажа како вистинито денес).  Ние често пати бевме жртви на цензура на Фејсбук.

Така се однесуваат со владините критичари и новинари кои се противат на наративот.

Очигледно, ова е „новата нормалност“ за која медиумите зборуваат повеќе од една година: Основните права стануваат привилегии и критичките гласови не само што се замолчени, туку и физички се загрозени во целиот свет.

Добредојдовте на слободниот свет - „новата нормалност “ Отвореното опшество!

Сатанскиот свет!

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА