Симнете ја нашата Андроид апликација

Пријавените 18.000 смртни случаи од вакцините во Европа се само мал дел од реалниот број

Пријавените 18.000 смртни случаи од вакцините во Европа се само мал дел од реалниот број

Повеќе од 18.000 смртни случаи директно поврзани со вакцината против корона сега се пријавени во EudraVigilance, европската база на податоци за извештаи за сомневање за несакани ефекти на лекот.

Д-р Астрид Стакелбергер во четвртокот во програмата The Highwire.

Покрај тоа, пријавени се 1,8 милиони случаи на сериозни негативни ефекти. Нормално, програмата за вакцинација веднаш би се прекинала, нагласи таа.

 

 

Само 1 до 10 проценти од сите случаи се пријавени

Стакелбергер истакна дека адвокатот Раинер Фуелмих и неколку научници истакнуваат дека се пријавени само еден до десет проценти од сите случаи. За да пријават несакана реакција на лекот, лекарите треба да пополнат образец, што е процес кој одзема многу време.

Исто така, треба да бидете сигурни дека постои каузална врска помеѓу вакцината и смртта, рече Стакелбергер, која работеше како експерт за пандемија на СЗО во периодот од 2009 до 2012 година.

Стакелбергер, кој предава на Универзитетот во Женева, додаде дека постои широко распространета цензура.

Со други зборови, на здравствените работници не им е лесно да пријават несакана реакција на лекот.

Како што споменавме, еден до 10 проценти од случаите се пријавени. Тоа би значело дека во реалноста, во најдобар случај 180 000 Европејци умреле од „вакцината против корона“, а во најлош случај 1,8 милиони.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА