Прекумерното играње на Компјутер ги прави нашите деца глупави: бегство од реалноста во мрачната блокада

Неми, неподвижни, ментално слаби да се дружат, седат пред екранот и играат на Плејстејшн наместо да се среќаваат со пријатели, да праат спорт на отворено или да одат на училиште:

 

За многу млади луѓе во Македонија, ова стана тажна реалност уште од почетокот на таканаречената пандемија.

Факторот на зависност е уште поголем отколку во нормалното време, затоа што ескапистичкото искушение да избегате во сè посовршен свет, анимираните паралелни светови, со тоа се зголемува  пустошот на реалноста. Последиците од ова врз децата и адолесцентите ќе станат очигледни само по многу години, кога сосиопатските долгорочни ефекти на политиката на заклучување ќе имаат влијание.

 

Исто така, лесно е да се објасни дека толку многу родители, и покрај знаењето за штетните несакани ефекти од прекумерното играње на компјутерски игри и „потопните“ илузии на Интернет, им дадоа на потомците слободна рака и им ја исполнија желбата да ја надградат областа за игри: Во поглед на социјалниот стрес во нашите четири ѕида, принудени од домашно школување и домашна канцеларија, очигледно разочарани сме - и спремни, за да ги ублажиме семејните кризи, им дозволуваме на нашите деца прекумерно да седат  пред Компјутер - барем можеме да најдеме мир и тишина кога децата се зафатени.

Но тоа е крајно погрешно и делува лошо врз развојот на нашите деца.

Сподели ако ти се допаѓа

ПОСТ НА ГОДИНАТА

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

АГЕНДА 2030

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

Канал на Телеграм

Следете не на Телеграм и добивајте ги актуелните објави на нашиот канал! Кликнете овде!

Андроид апликација

Симнете ја нашата Андроид апликација, не и се потребни додатни овластувања за да работи!
При инсталацијата штиклирајте „Непознати извори“ - Unknown sources.
За симнување кликнете некаде на текстот!

122-e1607381836877(1)

Стапи во контакт со нас

Don`t copy text!