По судска пресуда Белгија мора да ги укине мерките за короната

По судска пресуда Белгија мора да ги укине мерките за короната

По судска пресуда, Белгија мора да ги повлече сите мерки за спречување на коронавирусот поради недоволна правна основа.

 

Белгиската влада има рок од 30 дена. После тоа, таа мора да ги отстрани сите ограничувања на короната. Ова беше одлучено од страна на судот во главниот град Брисел во прв степен по тужбата на Лигата за човекови права, пренесуваат неколку медиуми. Портпарол на Министерството за внатрешни работи ја потврди пресудата.

 

Лигата за човекови права ја тужеше белгиската држава пред неколку недели, бидејќи одлуките донесени за време на пандемијата на короната немаа правна основа. Како што изјави The Brussels Times Пресудата сега предвидува парична казна од 5.000 евра на ден - но максимум 200.000 евра - доколку не се спроведе.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА