Симнете ја нашата Андроид апликација

По објавувањето на новите несакани ефекти предизвикани од вакцините , цените на берзата драстично опаѓаат

По објавувањето на новите несакани ефекти предизвикани од вакцините , цените на берзата драстично опаѓаат

Истражување на 3 можни нови несакани ефекти од гласник-РНК инекциите на Фајзер и Модерна паднаа на берзата

Европската агенција за лекови (ЕМА) истражува три нови нуспојави пријавени по администрацијата на вакцини од Фајзер и Модерна, за да се види дали станува збор за нови несакани ефекти кои не биле земени во предвид.

Заболувањата - еритема мултиформе, форма на осип, гломерулонефритис, воспаление на бубрезите и нефротски синдром, состојба поврзана со голема количина протеини во урината - се испитуваат од страна на комитетот за безбедност на ЕМА.

 

Нема информации за бројот на случаи

Од 29 јули, повеќе од 43,5 милиони дози на вакцината Модерна беа администрирани во Европа. Дадени се повеќе од 330 милиони вакцини од Фајзер.

Минатиот месец, ЕМА забележа можна врска помеѓу воспаление на срцето и гласник-РНК вакцините. Регулаторот не откри број на случаи.

 

Модерна и Фајзер излегуваат во јавност

ЕМА веќе ги истражува менструалните нарушувања што се јавуваат по вакцинацијата. Во меѓувреме, во Европа беа пријавени 1000 непријатности, како што се недостаток на менструација, обилно менструално крварење, и крварење по менопаузата.

По оваа вест, модерна, БиоНТехh и Фајзер паднаа на берзата. Акциите на Модерна паднаа за 16 проценти. БиоНТех загуби 14,4 проценти, а Фајзер речиси четири проценти.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА