Почина 16-годишно девојче една недела по втората доза од вакцината на Фајзер

Почина 16-годишно девојче една недела по втората доза од вакцината на Фајзер

Лампанг, Тајланд- 16-годишна студентка од стручно училиште почина една недела по нејзината втора доза вакцина против Ковид од Фајзер.

Аонрија Јаронрој На Ајутаја Aonjira, претходно здрава и среќна девојка, беше прогласена за мртва на 3-ти ноември во болницата Лампанг во провинцијата Лампанг. Лекарите како причина за смртта дадоа белодробна тромбоза и инфекција на белите дробови. Родителите на девојчето веруваат дека вакцината е виновна и бараат истрага.

Шеснаесетгодишната првата доза ја примила на 6 октомври, а втората на 27 октомври. Набргу по втората вакцинација, таа развила треска која постојано се влошувала. Почнала да повраќа, повеќе не можела да јаде и останала без енергија.

На 30-ти октомври таа имала потешкотии со дишењето, па родителите ја однеле во болница, каде што била интубирана. Откриено е дека има згрутчување на крвта во двата бели дробови и инфекција во нејзиниот крвоток. Таа развила тромбоза во белите дробови што резултирала со нејзината смрт на 3-ти ноември.

Нејзиниот татко и мајка не можат да мислат на друга причина за нивната смрт освен негативните ефекти од вакцинацијата на Фајзер и бараат од властите да ја истражат нејзината ненадејна смрт.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА