Поранешниот директор на СЗО предупредува: Задолжителната вакцинација може да доведе до немири

Поранешниот директор на СЗО предупредува: Задолжителната вакцинација може да доведе до немири

Поранешниот директор на Светската здравствена организација, Ентони Костело, предупредува дека воведувањето задолжителна вакцинација против Ковид може да доведе до „немири“

Костело, професор по глобално здравје и одржлив развој на Универзитетскиот колеџ во Лондон, одговори на континуираниот пораст на случаи на КОВИД во бројни европски земји.

Иако Костело истакна дека задолжителната вакцинација е „дебата што можеме да ја имаме“, тој рече дека таа може да зафати повеќе „рамнодушни“ луѓе, но дека ефектите се потенцијално експлозивни.

„Но, ќе одбиете многу луѓе кои немаат доверба во владата и вакцините. И може да има непријатна граѓанска непослушност и немири какви што се забележани низ Европа“, додаде тој.

Во меѓувреме, официјалниот претставник на СЗО, Роб Батлер, ги повика другите европски земји да размислат за задолжителната вакцинација.

Таквата мерка „може, но не мора секогаш да доведе до повисока стапка на вакцинација“, тврди Батлер, додавајќи: „Веруваме дека е дојдено време оваа дискусија да се води и од индивидуална и од популациска перспектива. Тоа е здрава дебата.

Во многу земји веќе избувнаа големи немири како одговор на обидите на владите да воведат нови забрани и задолжителни вакцини.

Во Австралија., се соочуваат со парични казни, па дури и затворски казни доколку одбијат да се вакцинираат по истекот на рокот во февруари.

На почетокот на овој месец, австрискиот канцелар Александар Шаленберг рече дека затворањето на невакцинираните (што не функционираше) има за цел да ги натера невакцинираните да „страдаат“ како што сите други тоа го правеа со претходните затворања.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА