Повеќе луѓе загинаа од несреќи на работно место отколку од пандемијата

Според извештајот на Меѓународната организација на трудот (МОТ), повеќе од 2,7 милиони работници ширум светот починале минатата година како резултат на несреќи и професионални заболувања, така што годишниот број на смртни случаи ги надминал сите припишани на коронавирусот.

Сепак, никој не прогласи пандемија или прогласи состојба на готовност. Мртви, болни или повредени работници дури и не се споменуваа во главните медиуми.

Во целиот свет работниците се изложени на екстремни ситуации на експлоатација, зголемен обем на работа, продолжено работно време и намалени периоди на одмор.

Според МОТ, телекомуникациското работење „го отежнало разликувањето помеѓу работата и приватниот живот без почитување на правото на разделба“.

Привремената или трајната загуба на работното место има огромно психолошко влијание и предизвика сериозна психолошка штета. Ова исто така беше направено од страв од загуба или страв да не бидете заразени на работа или на пат кон и од работа.

„Целото општество е психички повредено“, резимира МОТ, кој повикува на зајакнување на безбедносните и здравствените системи на работното место за да се спречат несреќи и болести.

Сподели ако ти се допаѓа

ПОСТ НА ГОДИНАТА

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

АГЕНДА 2030

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

Канал на Телеграм

Следете не на Телеграм и добивајте ги актуелните објави на нашиот канал! Кликнете овде!

Андроид апликација

Симнете ја нашата Андроид апликација, не и се потребни додатни овластувања за да работи!
При инсталацијата штиклирајте „Непознати извори“ - Unknown sources.
За симнување кликнете некаде на текстот!

122-e1607381836877(1)

Стапи во контакт со нас

Don`t copy text!